Welke noodmaatregelen zijn wel en welke niet voor de glastuinbouw?

Sinds de impact van de coronacrisis bij bedrijven, burgers en politiek topprioriteit heeft, is door het kabinet een breed pakket aan steunmaatregelen gepresenteerd. Doel is om bedrijven overeind te houden en te voorkomen dat te veel werknemers in korte tijd zonder werk komen. Maar van welke regelingen kunnen ondernemers in de glastuinbouw gebruikmaken? Een overzicht.

Een goed overzicht van alle regelingen is te vinden op de website van de Kamer van Koophandel. Op de website van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw is specifieke informatie te vinden voor de sector. Ondernemers worden verwezen naar de website van de Rijksoverheid meer informatie over de diverse maatregelen. Daar is bijvoorbeeld een factsheet van de Rijksoverheid te raadplegen.
Ook op de websites van LTO NoordZLTO en LLTB en die van LTO Nederland staat gerichte informatie. Voor telefonisch contact kunnen leden terecht bij de leden contactcentra van LTO Noord, ZLTO en LLTB of uiteraard bij Glastuinbouw Nederland.

TOGS en ZZP
De beleidsspecialisten Arbeid van Glastuinbouw Nederland hebben zich binnen de Taskforce Arbeid geconcentreerd op de NOW-regeling, niet op de regeling voor ZZP’ers en ook niet op de TOGS. “We hebben slechts 1.600 ZZP’ers in onze sector en zij zijn bovendien niet onze doelgroep. De TOGS is niet van belang, omdat wij als sector daar op voorhand niet onder vallen”, zo meldt Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland.
Ondernemingen die vallen binnen de sectoren voor de TOGS ontvangen een eenmalige gift van € 4.000. Die tegemoetkoming is bedoeld voor die MKB-bedrijven (met en zonder personeel) die schade lijden door noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of een negatief reisadvies. Bedrijven komen in aanmerking als ze voldoen aan de voorwaarden én als de hoofdactiviteit van de onderneming overeenkomt met een van de in de regeling benoemde SBI-codes (Standaard Bedrijfsindeling).

Knelpunten NOW-regeling
De ondernemingen die binnen die afbakening vallen zijn: eet- en drinkgelegenheden; bioscopen; haar- en schoonheidsverzorging; reisbemiddeling en reisorganisaties; rijschoolhouders; sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen; bepaalde private culturele instellingen zoals musea, circus, theaters, schouwburgen en muziekscholen; evenementenlocaties en organisatoren; casino’s; extra groepen ondernemers in de non-foodsector, zoals winkeliers.
De glastuinbouw wordt als sector niet genoemd in deze opsomming. "In de Taskforce Arbeid is besproken of hier lobby op moet worden gevoerd. De kans van slagen wordt echter te klein geacht om hier lobby op te bedrijven. Besloten is om vooral energie te steken in de knelpunten van de NOW-regeling", zegt Peter Loef.

Glastuinbouw Nederland - © 2024