Wereld Waterdag: aandacht voor schoner oppervlaktewater

Vandaag, maandag 22 maart, is de 13e editie van de Wereld Waterdag. Hoewel het aantal evenementen vanwege het coronavirus kleiner is dan gepland, vragen de initiatiefnemers deze dag speciale aandacht voor het belang van schoon oppervlaktewater. Dat is niet alleen een belangrijk onderwerp in landen met een schaarste aan goed drinkwater, maar zeker ook in Nederland. In dat kader heeft Glastuinbouw Nederland de landelijke media geïnformeerd over de initiatieven voor collectieve afvalwaterzuivering in de glastuinbouw.

Het artikel benadrukt dat de zorg voor schoon oppervlaktewater een voortdurend punt van aandacht is voor ondernemers in de glastuinbouw. Ondernemers in de glastuinbouw hebben - samen met onder andere waterschappen, gemeenten, provincies, onderzoekers en technische toeleveranciers – jaren geleden de handschoen al opgepakt.

Indrukwekkende projecten
Dat resulteerde op 1 januari 2018 in een verplichting om het proceswater op tuinbouwbedrijven te zuiveren, alvorens het af te voeren (bij voorkeur via het riool). Telers die kozen voor een collectieve waterzuivering hadden tot januari 2021 de tijd om deze omvangrijke aanpak te realiseren. Dat resulteert in een drietal indrukwekkende projecten: De Vlot en AWZI in het Westland en de speciaal aangelegde tuinbouwriolering in de Bommelerwaard, die begin dit jaar in gebruik is genomen. Ruim 250 hectare aan glastuinbouw voert nu het afvalwater uit de kassen via 54 pompen en 35 kilometer rioolleiding af naar de waterzuivering in Zaltbommel.

Gietwater voor glastuinbouw
De verwachting is dat de AWZI-waterzuivering voor glastuinders in Hoek van Holland in het najaar van 2022 operationeel wordt. Er zijn nu 285 telers aangesloten met een oppervlakte van meer dan 1.000 hectare. Als daar nog een stap aan wordt toegevoegd, ontstaat industriewater dat kan worden teruggebracht naar de glastuinbouw. Ook bij TWZ De Vlot in ‘s-Gravenzande is het de bedoeling om op termijn gietwater te gaan leveren.

De landelijke media zijn middels het persbericht ook geattendeerd op de informatieve video die de gemeente Zaltbommel heeft laten maken over het project in de Bommelerwaard. In de bijlage de volledige tekst van het persbericht dat is gestuurd naar de landelijke media.

Glastuinbouw Waterproof

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024