Werkbezoek Milieu Centraal aan Looye kwekers in Burgerveen

Ondernemers in de glastuinbouw werken continue aan vergroening van productie en verduurzaming van de bedrijfsvoering. Om Milieu Centraal te betrekken bij dit proces organiseerde LTO Glaskracht Nederland dinsdag 3 juli een bezoek aan Looye Kwekers in Burgerveen.

Na een rondleiding door de kas en het proeven van de honingtomaten, gingen Vera Dalm (directeur Milieu Centraal), Robbert de Jong (R&D specialist Looye Kwekers), Sjaak van der Tak (voorzitter LTO Glaskracht Nederland) en Helma Verberkt (beleidsspecialist Plantgezondheid LTO Glaskracht Nederland) in gesprek over onder andere de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal. Milieu Centraal geeft de consument hiermee “nuchter advies over milieu”.

Met de Groente- en Fruitkalender krijgt de consument een beeld van welke producten het meest duurzaam geproduceerd zijn. Indicatoren die hiervoor gebruikt zijn: gebruik van fossiele grondstoffen, bijdrage aan klimaatverandering, landgebruik en waterstress. Afgelopen winter werd de Spaanse tomaat als meest klimaatvriendelijk gemeten. Beide partijen zijn het erover eens dat de huidige meetmethode niet gegarandeerd een representatief beeld van de Hollandse teelt weergeeft. De impact van gewasbeschermingsmiddelen is niet meegewogen omdat er onvoldoende gegevens voorhanden zijn. Om in de volgende kalender een zo juist mogelijke berekening te maken met een valide meetmethode gaan Milieu Centraal en Helma Verberkt van LTO Glaskracht Nederland hierover verder in gesprek.

Glastuinbouw Nederland - © 2024