Westland Agenda III zet in op veerkrachtige economie

Op donderdag 8 juli 2021 heeft de gemeente Westland in samenwerking met het Westlandse bedrijfsleven Westland Agenda III geïntroduceerd. Dit is een programma waarbij het Westlands bedrijfsleven en de gemeente Westland gezamenlijk budget hebben ingebracht om projecten en activiteiten uit te voeren.

Het doel van de Agenda is in te zetten op een veerkrachtige economie. De gemeente stelt voor de uitvoering  € 3 miljoen beschikbaar, onder voorwaarde van een minimaal gelijkwaardige investering door het bedrijfsleven. 

Westland Agenda III zet in op een economie met een internationale uitstraling, die aantrekkelijk is voor jongere generaties en nieuwe bedrijven en tevens bijdraagt aan het oplossen van wereldwijde problematiek zoals voedselzekerheid, verduurzaming en klimaatverandering. Westlandse ondernemers kunnen vanaf nu projectplannen aanleveren om samen te werken aan een veerkrachtige economie.

Zes thema’s
Net als bij de succesvolle Westland Agenda I en II is er een samenwerking tussen de gemeente en het bedrijfsleven. Gezamenlijk zijn er zes thema’s geformuleerd:

  1. Innovatie en ontwikkeling,
  2. Duurzaamheid en gezondheid,
  3. Arbeidsmarkt en onderwijs,
  4. Werklocaties en dorpscentra,
  5. Toerisme en recreatie en
  6. Agrologistiek.

Investeringen in deze thema’s hebben een directe impact op de Westlandse economie.

Bij de realisatie van Westland Agenda III heeft de gemeente Westland de rol van facilitator en stimulator vanuit een nauwe samenwerking met alle betrokkenen. Dit heeft in de eerdere Westland Agenda’s geleid tot forse doorbraken op het gebied van onder andere geothermie, biobased, nieuwe verdienmodellen en logistiek.

Begeleidingsgroep
Voor de uitvoering van de Westland Agenda III is een begeleidingsgroep samengesteld, waaronder twee glastuinbouwondernemers. Deze groep bekijkt of voorgestelde projecten en activiteiten binnen de agenda passen. Voor de gemeentelijke bijdrage aan deze projecten kan vervolgens een aanvraag voor subsidie worden gedaan vanuit de subsidieregeling Westland Agenda III. De begeleiders bewaken de uitvoering van Westland Agenda III en stimuleren het aandragen van nuttige en zinvolle projectvoorstellen.

Indienen aanvraag subsidies
Organisaties en ondernemers kunnen vanaf nu hun aanvraag indienen. Meer informatie over de regeling en het aanvraagformulier zijn te downloaden via Westland Agenda III - Gemeente Westland.

Hans van Geest

Glastuinbouw Nederland - © 2024