Westlandse kassen zwaar beschadigd door windhoos

Een heftige windhoos trok op dondermiddag 14 september over ’s Gravenzande en Poeldijk. Tientallen kassen raakten zwaar beschadigd. De ravage is enorm.

Volgens woordvoerder Adri Witlox van Interpolis zijn niet alleen het aantal kapotte ruiten, maar ook het type gewas en het stadium waarin de teelt zich bevindt van belang bij het bepalen van de schade. Witlox geeft aan dat er opvallend veel verschillende teelten in de getroffen kassen staan. „Het gaat om diverse vruchtgroenten, opkweek van plantmateriaal en siergewassen als strelitzia, lelie en chrysant.” De meeste schade was in ’s-Gravenzande. In Poeldijk blies de wind 1.000 ruiten bij een chrysantenkas uit het dek.

Lees hier de verschillende artikelen over de windhoos die Omroep West publiceerde.

Interpolis is zo snel mogelijk met tien taxateurs/experts begonnen met het in kaart brengen van de schade. Ook worden waar mogelijk maatregelen getroffen om de schade te beperken. Met een helikopter zijn vrijdagochtend foto’s gemaakt in de getroffen gebieden. 

De herstelwerkzaamheden zijn vrijdagochtend 15 september al begonnen. Medewerkers van LTO Glaskracht Nederland waren vrijdag ter plaatse voor advies en ondersteuning. Een speciaal crisisprotocol werd op de website van Glaskracht Westland geplaatst. 

Glasbank Decorum beschikbaar
Telersvereniging Decorum stelt haar Collectieve Glasbank beschikbaar voor de vijftien Westlandse glastelers die schade opliepen door de windhoos. Onder de telers zijn ook twee leden van Decorum.

Circa zestig telers van bloemen en pot- en tuinplanten hebben samen de Collectieve Decorum Glasbank opgericht om de leden binnen de coöperatie zo goed mogelijk te kunnen helpen bij noodsituaties. In samenwerking met de LTO Rampendienst stelt Decorum deze collectieve glasbank nu ook open voor de kwekers die getroffen zijn door de windhoos en geen lid zijn van Decorum.

Door de glasbank open te stellen hoopt Decorum alle getroffen kwekers een hart onder de riem steken en bij te dragen aan een snelle herstart van de productie. 

Hieronder vindt u het LTO Glaskracht Westland crisisdraaiboek met daarin nuttige checklists, contactpersonen en aandachtspunten.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

Jacco Vooijs

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024