Winnaars Benchmark Cyclamen 2017 bekend

Tijdens de gewasbijeenkomst Cyclamen op vrijdag 12 januari zijn de winnaars van de Benchmark Cyclamen bekend gemaakt. Ondanks dat er weer grote verschillen waren tussen de inzendingen, waren Gevers Planten, Plantenkwekerij P. Mostert en Kwekerij de Rijke de terechte winnaars.

De benchmark (voorheen kwaliteitscompetitie) startte dit jaar eind november. Na een transportfase en winkelfase (volgens het VBN-protocol) startte de consumentenfase en werden de planten wekelijks beoordeeld. Bij de start van de gewasbijeenkomst is een bezoek gebracht aan de benchmark in het Kenniscentrum van Royal FloraHolland in Aalsmeer. Opvallend was dat de grootbloemige partijen het beter deden dan de mini’s, dit in tegenstelling tot de afgelopen jaren. De afgelopen jaren startte de benchmark wel al in september. Ook waren in bijna alle partijen de bloemen iets verkleurd. De uitslagen van de afgelopen jaren zijn weer besproken in de Landelijke commissie. Ook de marktinformatie van het afgelopen jaar is besproken. In de LC is afgesproken dat de ketenkwaliteit beter moet. Binnenkort gaat de LC (kwekers en veredelaars) na denken welke stappen en welke partijen nodig zijn om de ketenkwaliteit te verbeteren.


Boven: Jochem van Zoggel en Alex Gevers van Gevers Planten (winnaars categorie mini)

Boven: vlnr Michel Mostert (Kwekerij P. Moster, winnaar categorie midi), John Gordon (Syngenta. Nam het als veredelaar in ontvangst omdat Gevers Planten op het laatste moment afmeldde) en Wilbert de Rijke  (kwekerij de Rijke, winnaar categorie grootbloemig)

De complete top drie per categorie:

Categorie Mini

1e Gevers Planten - Cyclamen Winfall (gemengd), Syngenta
2e Kwekerij de Rijke - Cyclamen Super Serie Picasso, Schoneveld Twello
3e KQ Plant Cyclamen Super Serie Mini Winter, Schoneveld Twello        

Categorie Midi

1e Kwekerij P. Mostert - Cyclamen Premium Abanico, Morel Diffusion
2e M.C.M. Enthoven - Cyclamen Super Serie Macro Pastel (gemengd), Schoneveld Twello
3e Endhoven Flowering Plants - Cyclamen Super Serie Macro Pastel (gemengd), Schoneveld Twello          

Categorie Grootbloemig

1e Kwekerij de Rijke - Cyclamen Super Serie XL (gemengd), Schoneveld Twello
2e Firma C&M Kester - Cyclamen Super Serie XL (gemengd), Schoneveld Twello
3e Gevers Planten - Cyclamen Snowridge Maxi, Syngenta

Arthur van den Berg

Glastuinbouw Nederland - © 2024