Zet Nederlandse kas niet in de kou, trek steunmaatregelen in Europa gelijk

Steeds meer Europese telers worden beschermd tegen de hevige impact van de oorlog in Oekraïne. Diverse lidstaten geven hun telers al toegang tot Europese steunmaatregelen en vullen deze crisisbudgetten aan. Nederlandse telers hebben dit niet. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie in Europa en zet de Nederlandse glastuinbouw verder onder druk. In aanloop naar het LNV-Kamerdebat roept Glastuinbouw Nederland daarom het kabinet op om een borgstellingskrediet in te stellen, het EU-steunpakket te benutten en de Europese crisisreserves te cofinancieren. Om te voorkomen dat het licht in de kas uit gaat.

Stimuleer duurzame financiering
De glastuinbouw levert een belangrijke bijdrage aan een duurzame, gezonde en gelukkige maatschappij. Telers staan garant voor een rijk gevarieerd aanbod aan groenten, fruit, bloemen en planten. Die producten zijn van grote betekenis voor vele miljoenen consumenten in Europa, elke dag. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne worden telers echter geconfronteerd met enorme kostenstijgingen voor grondstoffen, kunstmest, gas en diesel. Veel ondernemers zitten in liquiditeitsproblemen door de extreem hoge energieprijzen. De positie van de Nederlandse glastuinbouw staat daarmee op het spel. Glastuinbouw Nederland pleit daarom voor een borgstellingskrediet. Dit geeft glastuinbouwbedrijven toegang tot financiering om te verduurzamen. Bedrijven moeten immers ook financieel fit zijn om de energietransitie te maken.

Oneerlijke concurrentie in europa
Op 23 maart heeft de Europese Commissie een pakket aangekondigd om de sector in deze noodsituatie te ondersteunen. Glastuinbouwbedrijven kunnen daardoor tijdelijk steun ontvangen om de verduurzamingsslag te maken. Momenteel maakt Nederland nog geen gebruik van dit Europese pakket. Lidstaten, zoals België, Frankrijk en Duitsland, hebben wél maatregelen voor de stijgende energieprijzen getroffen. Ook Spanje en Italië werken momenteel aan een steunpakket. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie in Europa nu de kostprijs voor de Nederlandse teler fors hoger is dan die voor zijn Europese concurrent.  

Crisis vraagt om buitengewone maatregelen
Daarnaast is door de Commissie de crisisreserve in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) aangesproken. Nederland ontvangt ruim € 8 miljoen uit Brussel, waar de Nederlandse regering nog € 16 miljoen via cofinanciering aan toe mag voegen. Lidstaten als Duitsland en België voegen deze cofinanciering reeds toe om hun telers te ondersteunen. Glastuinbouw Nederland roept het kabinet op dit voorbeeld te volgen. Verdubbel de GLB-crisisreserve via cofinanciering en zorg dat deze gelden direct bij telers terechtkomen als compensatie voor de gestegen kosten en om ervoor te zorgen dat bedrijven over voldoende liquiditeit blijven beschikken.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024