Zuiveringsplicht: ‘Waar begin ik?’

“Hoe moet ik nu beginnen, terwijl er nog geen eens apparaten zijn goedgekeurd” was een van de opmerkingen tijdens de eerste twee Waterdagen van LTO Glaskracht Nederland. Andere onderwerpen die aan de orde kwamen waren: de vraag wie het initiatief nu moest nemen binnen een collectief en de teelt in de grond zonder drainage.

De eerste twee Waterdagen waren succesvol, ondanks het lastige dossier. Met de presentaties van Daan van Empel (LTO Glaskracht Nederland) over de voortgang van de uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord en van Jim van Ruijven (Wageningen UR Glastuinbouw) over het Zuiveringsprotocol werd veel kennis verspreid. De korte introducties van de lokale Waterschappen en diverse producenten van zuiveringsapparatuur gaven een beeld van de mogelijkheden en uitdagingen.

Begin bij stap 1
De zuiveringsplicht is pas de derde stap. Ieder bedrijf kan deze week al beginnen met het in kaart brengen van alle waterstromen (stap 1). Zeker voor samengevoegde bedrijven is dat nog een uitdaging. De volgende stap is het sluiten van deze stromen (stap 2). Probeer optimaal te recirculeren en zorg voor een centraal punt waar u het water opvangt, wat u niet kunt hergebruiken. Alleen het water wat u niet kunt hergebruiken, moet voordat u het loost worden gezuiverd. Soms is het een overweging uw zandfilter te vervangen door een doekfilter, zodat u geen terugspoelwater heeft.

Een handige tool bij het in kaart brengen van de waterstromen is de KasWeterWeter. doe de check via www.kaswaterweter.nl.

Binnen een collectief is het soms lastig wie het initiatief neemt. Een eerste bijeenkomst organiseren geeft hierin vaak duidelijkheid, degene die de eerste keer de andere leden van het collectief uitnodigt is niet gelijk de verantwoordelijke voor het vervolg. Maak duidelijke afspraken over de te nemen stappen, de te verwachten kosten inclusief de verdeling ervan gedurende de inventarisatie en de voortgang en het mogelijke afbreukrisico. Bekijk hier het stappenplan (voor bij een collectief).

Bezoek ook een Waterdag!
Er vinden nog drie Waterdagen plaats: op 26 april in Burgerveen, op 28 april in Beek en Donk en op 11 mei in Maasdijk (VOL). Tijdens de Waterdagen wordt u geïnformeerd over de zuiveringsplicht en wat dat betekent voor uw bedrijf. Laten we er samen voor zorgen dat de kwaliteit van het oppervlaktewater verbetert, waardoor een breed pakket aan correctiemiddelen beschikbaar blijft. Wacht niet langer met de eerste twee stappen, in uw eigen belang!

Lees hier meer over de Waterdagen en meld u aan!

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024