Groen leven

Telers van bloemen en planten zijn ook producenten van gezondheid en geluk. Diverse studies tonen aan dat een groene werk- en leefomgeving een positief effect heeft op het welzijn van mensen. Ze zijn productiever en gelukkiger in een groene omgeving. Zo herstellen patiënten in het ziekenhuis bijvoorbeeld sneller op een kamer voorzien van kamerplanten! Dat heeft niet alleen te maken met sfeer en gezelligheid, maar ook met de effecten die kamerplanten hebben op de luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteit en ontspanning

Planten zijn niet alleen de longen van onze planeet, maar ook essentieel voor de luchtkwaliteit! Verschillende bloeiende planten dragen bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Deze is binnen vaak veel slechter dan buiten. Fijnstof en droge lucht veroorzaken lichamelijke klachten en verslechteren welzijn en prestaties. Door de natuur naar binnen te halen is de luchtkwaliteit te verbeteren. Metingen in klaslokalen en op kantoren tonen dat aan.
Daarnaast draagt groen via ons brein bij aan ontspanning en vermindert het de kans op stress en de fysieke klachten die daarbij kunnen optreden. Hierdoor heeft groen een positief effect op je inspiratie en prestatie.

Ook is het mogelijk een gezond binnenklimaat te koppelen aan een kleurrijke beleving. En zeg nou zelf, wie ervaart niet dat gevoel van geluk bij het kopen, geven of ontvangen van een mooie bos bloemen, een prachtig bloeiende plant, een stijlvolle groene kamerplant of kleurrijke perkplanten voor de tuin of het balkon?

Boekenlegger: 'Groen moet je doen' buiten voor 11¾ jaar

Een hut bouwen in het bos, rennen in de regen, een bloemketting maken, in de modder rollen en een plantje zaaien, deze laten groeien en vervolgens van eten. Zo maar een aantal dingen van de lijst '40 dingen die je gedaan moet hebben voordat je 11¾ jaar bent'. Deze lijst is opgesomd op een super leuke boekenlegger. Breng je kinderen dichter bij de natuur en ga (samen) op avontuur. Groen moet je doen!

Download hier de gratis boekenlegger, print en ga aan de slag! Maak een gaatje in de boekenlegger en je kunt hem ook om je nek hangen. Veel kan in huis of in de tuin worden gedaan.

Het is onomstotelijk vastgelegd dat buiten actief zijn een heel positieve effect heeft op de ontwikkeling van kinderen.

Gebaseerd op het Engelse '50 things to do before you're 11¾'

De gezonde werkomgeving

Een gezonde werkomgeving bevordert je gezondheid. Je kunt je dan beter concentreren en krijgt meer energie. Zet jezelf weer in je natuurlijke habitat en omring jezelf met groene planten. Beweeg geregeld en eet groenten en fruit. Zo maak je van jouw werkomgeving, thuis of op kantoor, een gezonde en inspirerende werkplek.

Joost Jansen (Plantanious) teelt groene planten en vertelt wat het effect van planten heeft op mensen.

De groene ontmoetingsplek

Van alle 75-plussers in Nederland voelt 68% zich weleens eenzaam. Verlies van sociale contacten en gezondheidsproblemen kunnen leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Dit kan zelfs de kans op dementie, hartaandoeningen of depressie vergroten. Een groene ontmoetingsplek draagt bij aan de gezondheid.

Ronald Bruinen (Pot- & Perkplantenkwekerij Zuidbaak) teelt onder andere violen en vertelt over het belang van bloemen en planten aan de gezondheid.

Glastuinbouw Nederland - © 2024