Onze tuinders: Daniel van den Nouweland

‘Elk jaar verder verbeteren in rozenteelt’

Daniel van den Nouweland is de directeur van rozenbedrijf Marjoland uit Waddinxveen. Hij werkt intensief samen met zijn zus Angelien, die verantwoordelijk is voor het eigen uitzendbureau Marjo Job. Vader Joop startte de kwekerij in 1978 in Bleiswijk, sinds 2000 is het familiebedrijf gevestigd in Waddinxveen.

Over Marjoland

Ondernemer: Daniel van den Nouweland

Locatie: Waddinxveen

Teelt: Rozen (snijrozen)

Product: Hoofdteelt: Red Naomi, 65% van de teelt

Omvang: 20 ha

Personeel: 19 vaste medewerkers - 220 flexibele medewerkers, waarvan velen een vast contract hebben bij Marjo Job (eigen uitzendbureau)

Sleutelrol
Daniel: “Onze kracht zit in de innovatieslag die we met elkaar elk jaar weten te maken. Zowel qua teelttechniek, als de kwaliteit van onze rozen weten we elk jaar weer verbeteringen te realiseren. Daar ben ik het meeste trots op.”

Ook roemt Daniel de positie van de Nederlandse glastuinbouw. “Als sector vervullen wij een sleutelrol in het oplossen van problemen. Dat geldt voor het zuinig en zorgvuldig omgaan met water en grond. Ook op gebied van arbeid is de glastuinbouw een belangrijke bedrijfstak. Gebruikmaken van duurzame energie is de belangrijkste uitdaging voor de komende tijd. Als we daar ook in slagen, dan kunnen we met elkaar met trots de toekomst in.”

Topkwaliteit
De rozen van Marjoland worden geteeld voor de exclusieve afzetmarkten. Het merendeel gaat de grens over, slechts 10% blijft in eigen land. “De Red Naomi’s, maar ook de witte, roze en gele soorten die we telen, zijn hele bijzondere rozen. We moeten als Nederlandse telers op innovatieve en duurzame wijze rozen van topkwaliteit telen. Daarin kunnen we ons onderscheiden. De Red Naomi teel je niet zomaar in het buitenland. De huidige energieprijzen zijn lastig, maar als je bijvoorbeeld in Afrika rozen teelt, dan heb je te maken met hoge vliegkosten.”

Goede werknemers
Met het eigen uitzendbureau Marjo Job kan het rozenteeltbedrijf altijd beschikken over voldoende gekwalificeerde werknemers. “Het merendeel komt uit Polen, waar ook onze moeder vandaan komt. Daarin onderscheiden we twee profielen. De ene groep werkt een, twee of drie jaar in ons land en gaat daarna terug naar Polen om daar een nieuw bestaan op te bouwen. De andere groep blijft in Nederland en wil zich op ons bedrijf ook verder ontwikkelen. Dat werkt prima”, zegt Daniel.

Daniel en Angelien van den Nouweland
Glastuinbouw Nederland - © 2024