Komkommerteler Kees Vahl: '10 miljoen m3 aardgas per jaar besparen'

Als er in de media wordt gesproken over de energietransitie van de glastuinbouw, dan wordt vooral aardwarmte genoemd als nieuwe, veelbelovende warmtebron. Dat klinkt als toekomstmuziek, maar niets is minder waar. De eerste geothermieprojecten in de glastuinbouw zijn al meer dan tien jaar oud. Greenhouse Geo Power in de Koekoekspolder in Overijssel begon bijvoorbeeld in 2011 al met hun eerste boring en een jaar later startte de eerste levering van warm water aan de aangesloten teeltbedrijven. In de afgelopen tien jaar is al ruim 50 miljoen m3 aardgas bespaard.

Destijds was dit het vierde aardwarmteproject in de glastuinbouw, maar het eerste cluster van teeltbedrijven. Die ondernemers nemen niet alleen warmte af van de bron, maar zijn met elkaar ook eigenaar van het project.

Komkommerteler Kees Vahl is een van de telers die is aangesloten bij Greenhouse Geo Power. Kijkend naar de klimaatambities van Nederland constateert hij met tevredenheid dat dankzij aardwarmte in de Koekoekspolder er komend jaar al 100 miljoen kg CO2-emissie is bespaard. “Per jaar besparen we nu al 5 tot 6 miljoen m3 aardgas. We zijn nu bezig met een tweede productieput. Dat levert nog eens een jaarlijkse besparing op van 4 miljoen m3. Dan kom je uit op 10 miljoen m3 aardgasbesparing per jaar.”

Ongeveer 85% van de komkommerteelt van Kees Vahl wordt fossielvrij verwarmd dankzij geothermie. Dat geldt ook voor het biologische teeltbedrijf van Vahl. De ondernemer weet nog goed waarom destijds is gestart met deze investering. “Wij zijn een familiebedrijf, zoals er meer familiebedrijven zijn gevestigd in de Koekoekspolder en aangesloten bij Greenhouse Geo Power. Deze bedrijven hebben vaak een langere tijdshorizon. Je kunt niet om het gegeven heen dat gas als energiebron schaars wordt. Dan moet je vanwege de bedrijfscontinuïteit tijdig op zoek naar een duurzaam alternatief. Dat was ons voornaamste motief. De afgelopen tien jaar hebben we duurzame warmte gekregen tegen een vergelijkbare prijs als warmte uit een ketel gestookt op aardgas.”

Kees Vahl ziet aardwarmte als een mooie warmtebron voor de glastuinbouw. “Het principe is eenvoudig, al zijn er uiteraard wel technische uitdagingen bij een boring van kilometers diep. Dat zorgde in het begin wel voor de nodige hobbels, maar alle begin is moeilijk.”

Ondanks zijn enthousiasme kan de komkommerteler niet om de huidige problematiek heen. Een ingewikkeld verhaal dat alles te maken heeft met de huidige extreem hoge prijzen voor aardgas. Duurzame projecten zijn vooralsnog alleen rendabel dankzij subsidie van de overheid. Daarom ontvangen consumenten subsidie voor het isoleren van hun huis, de aanschaf van zonnepanelen of een elektrische auto. Voor projecten als geothermie ontvangen bedrijven SDE, Subsidie Duurzame Energie. De SDE die zij ontvangen is het verschil tussen de actuele gasprijs en die van duurzame energie. Omdat de gasprijs nu zelfs duurder is dan die van warmte uit geothermie verdampt de financiële steun bijna letterlijk. “Dat is zeker een zorgelijke situatie omdat de kosten voor aardwarmte sterk gestegen zijn door de inflatie”, zegt Kees Vahl. “De overheid moet en mag niet vergeten wat wij als telers de afgelopen jaren al hebben geïnvesteerd op gebied van innovatie in duurzame warmte met ons aardwarmteproject. In plaats van bedrijven te frustreren en demotiveren, zouden ze ons verder moeten stimuleren zodat het gebruik van aardwarmte verder kan groeien in Nederland. Bijvoorbeeld door de systematiek van de SDE-regeling aan te passen aan inflatie en elektrakosten. Dan weet ik zeker dat nog meer telers willen investeren in een duurzame glastuinbouw en in de energietransitie van Nederland.”

Meer weten over hoe de glastuinbouw gebruik maakt van aardwarmte? Klik dan hier.

Seizoen 7 Vlog uit de Kas 25 juli van start

Ook deze zomer komen er weer Vlogs uit de Kas. Daarin gaat Daan bij jongeren langs die in en om de kas werken. Dit jaar ontmoet hij niet alleen een scholier, maar bezoekt hij ook iemand die stage loopt op een glastuinbouwbedrijf. En hij loopt een dag…

Glastuinbouw Nederland - © 2024