Circulaire glastuinbouw; slim verbonden voor morgen

Steeds meer ondernemers in de glastuinbouw leveren de reststromen uit hun teelt aan gespecialiseerde bedrijven, die dit natuurlijke materiaal gebruiken als grondstof voor de productie van bijvoorbeeld papier, textiel, compost of zelfs make-up. Door circulair denken en doen ontstaan nieuwe productieketens en kringlopen.

In de Week van de Circulaire economie delen we graag een aantal voorbeelden:

  • Van de resten van de leliestengels uit de kas bij Moerman Lilium wordt papier gemaakt.
    Lees hier het verhaal van Jaap.
     
  • Penning Freesia heeft een eigen composteringsmachine waar een deel van het restmateriaal wordt verwerkt tot compost.
    Lees hier het verhaal van Marko.
     
  • Bij Ammerlaan-Sosef worden de reststromen van de kleurige celosia's gebruikt als bio-kleurstof, herbicide en in make-up.
    Lees hier het verhaal van Jeffrey.

 

Wat groeit er in de kas? Glasgroenten

Door de juiste hoeveelheid licht, water en warmte in de kas, kunnen in de Nederlandse kassen allerlei gezonde groenten groeien. Groenten die in de kas groeien worden ook wel glasgroenten genoemd. De meest geteelde groenten in de Nederlandse kassen…

Duurzame warmte uit de kas

Telers leveren een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de samenleving. Zo kan de warmte uit de kas die wordt gebruikt om de planten te laten groeien ook gebruikt worden voor het verwarmen van huizen, scholen of sporthallen. De warmte in…

Teelt op water: een duurzame manier van telen!

In sommige kassen groeien de planten in de bodem, maar dat gebeurt steeds minder. In een groot deel van de kassen in Nederland wordt tegenwoordig substraat gebruikt. De planten groeien dan bijvoorbeeld op teeltmatten van steenwol of in potten met…

Prettig wonen dicht bij je werk in de kassen

In veel Nederlandse kassen kom je apparaten, machines en soms ook robots tegen die mensen allerlei werk uit handen nemen. Toch blijven er nog veel werkzaamheden over die handmatig moeten gebeuren. Denk aan seizoensgebonden werk, zoals het oogsten van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024