De bijdrage van de glastuinbouw aan een duurzamer Nederland

Het is deze week de Nationale Klimaatweek. Iedereen kan bijdragen aan een duurzamer Nederland, de glastuinbouw doet dit ook! Hoe dan? Groene plantenkweker Leon Ammerlaan (Ammerlaan The Green Innovator) vertelt hierover.

"Elk glastuinbouwgebied in ons land heeft een regionale energiestrategie opgesteld, met plannen variërend van geothermieprojecten en zonnepanelen, tot zonneboilers en windenergie. Daarin ligt de basis om woningen te verwarmen met de energie uit de glastuinbouw. En daar ligt de toekomst van de sector. Dat vereist wel dat er krachtige clusters worden gevormd.

Middels warmtecoöperaties komt dat al goed van de grond. Glastuinbouw Nederland, de sectororganisatie van de glastuinbouw, speelt daarin een belangrijke rol. Bij die clusters moeten woonkernen worden gerealiseerd, want transport van warmte is duur en tijdens elke omzetting gaat energie verloren. Hoe dichter bij de bron, hoe beter. Samenwerkende clusters zorgen voor een win-win situatie voor de glastuinbouw."

Wat groeit er in de kas? Potplanten

Wist je dat de planten bij jou thuis en in de tuin gewoon uit de kas komen? In de Nederlandse kassen worden heel veel verschillende potplanten geteeld. De naam zegt het eigenlijk al: deze planten worden geteeld in potten. Er zijn verschillende…

Bezoek Keukenhof 2024

Sinds vorige week is de Keukenhof geopend. Je kunt het fleurige park dit jaar bezoeken tot en met zondag 12 mei. Keukenhof bestaat dit jaar ook nog eens 75 jaar: een extra reden om eens een bezoek te brengen!

Hoe voorkomen tuinders wateroverlast?

Het is vandaag Wereldwaterdag! Wist je dat de glastuinbouw een belangrijke bijdrage kan leveren in het voorkomen van wateroverlast? Tuinders in het West- en Oostland zorgen ervoor dat omwonenden droge voeten houden tijdens zware regenval.

Glastuinbouw Nederland - © 2024