De bijdrage van de glastuinbouw aan een duurzamer Nederland

Het is deze week de Nationale Klimaatweek. Iedereen kan bijdragen aan een duurzamer Nederland, de glastuinbouw doet dit ook! Hoe dan? Groene plantenkweker Leon Ammerlaan (Ammerlaan The Green Innovator) vertelt hierover.

"Elk glastuinbouwgebied in ons land heeft een regionale energiestrategie opgesteld, met plannen variërend van geothermieprojecten en zonnepanelen, tot zonneboilers en windenergie. Daarin ligt de basis om woningen te verwarmen met de energie uit de glastuinbouw. En daar ligt de toekomst van de sector. Dat vereist wel dat er krachtige clusters worden gevormd.

Middels warmtecoöperaties komt dat al goed van de grond. Glastuinbouw Nederland, de sectororganisatie van de glastuinbouw, speelt daarin een belangrijke rol. Bij die clusters moeten woonkernen worden gerealiseerd, want transport van warmte is duur en tijdens elke omzetting gaat energie verloren. Hoe dichter bij de bron, hoe beter. Samenwerkende clusters zorgen voor een win-win situatie voor de glastuinbouw."

Nomi & Babs winnen seizoen 5 Vlog uit de Kas

Met hun meest bekeken vlog zijn Nomi (20) en Babs (16) de winnaars van Vlog uit de Kas seizoen 5. Deze enthousiaste scholieren werken bij leliebedrijf Klaver Flowers en maakten afgelopen zomer een vlog over hun bijbaan in de glastuinbouw. Ze…

Uitzending NTR Atlas over Kas zonder gas

Afgelopen woensdag in het NTR-programma Atlas was aandacht voor de consequenties van de hoge gasprijs in de glastuinbouw. Jouke Campen (Wageningen University & Research) doet onderzoek naar een kas zonder gas en vertelt hierover in de uitzending.…

Glastuinbouw Nederland - © 2022