De bijdrage van de glastuinbouw aan een duurzamer Nederland

Het is deze week de Nationale Klimaatweek. Iedereen kan bijdragen aan een duurzamer Nederland, de glastuinbouw doet dit ook! Hoe dan? Groene plantenkweker Leon Ammerlaan (Ammerlaan The Green Innovator) vertelt hierover.

"Elk glastuinbouwgebied in ons land heeft een regionale energiestrategie opgesteld, met plannen variërend van geothermieprojecten en zonnepanelen, tot zonneboilers en windenergie. Daarin ligt de basis om woningen te verwarmen met de energie uit de glastuinbouw. En daar ligt de toekomst van de sector. Dat vereist wel dat er krachtige clusters worden gevormd.

Middels warmtecoöperaties komt dat al goed van de grond. Glastuinbouw Nederland, de sectororganisatie van de glastuinbouw, speelt daarin een belangrijke rol. Bij die clusters moeten woonkernen worden gerealiseerd, want transport van warmte is duur en tijdens elke omzetting gaat energie verloren. Hoe dichter bij de bron, hoe beter. Samenwerkende clusters zorgen voor een win-win situatie voor de glastuinbouw."

Teelt op water: een duurzame manier van telen!

In sommige kassen groeien de planten in de bodem, maar dat gebeurt steeds minder. In een groot deel van de kassen in Nederland wordt tegenwoordig substraat gebruikt. De planten groeien dan bijvoorbeeld op teeltmatten van steenwol of in potten met…

Prettig wonen dicht bij je werk in de kassen

In veel Nederlandse kassen kom je apparaten, machines en soms ook robots tegen die mensen allerlei werk uit handen nemen. Toch blijven er nog veel werkzaamheden over die handmatig moeten gebeuren. Denk aan seizoensgebonden werk, zoals het oogsten van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024