Glastuinbouw in de media: reacties op kabinetsplannen

Deze week bepaalden de kabinetsplannen voor 2023 het nieuws. Daarin was, zoals te verwachten viel, een hoofdrol weggelegd voor de energieprijzen. Omdat steun voor de glastuinbouw vooralsnog uitblijft, waren de media ook zeer benieuwd naar de reactie van Glastuinbouw Nederland en van telers. Een overzicht.

Op de dag na Prinsjesdag organiseerde VNO-NCW in Schipluiden het ‘Miljoenenontbijt’ waarvoor diverse ondernemers, maar ook media werden uitgenodigd. Voor de microfoon van NPO Radio 1 gaf chrysantenteler Wouter Duijvesteijn zijn reactie. De uitzending is hier terug te luisteren. Het bewuste fragment duurt van 2:21:20 tot 2:24:30.
Diezelfde dag was voorzitter Adri Bom-Lemstra te zien en te horen bij Omroep West. Dat fragment is hier terug te vinden.
De afgelopen weken heeft team Communicatie de nodige input geleverd voor een uitzending van onderzoeksprogramma Argos over duurzaamheid in de glastuinbouw. Uiteindelijk heeft de redactie er niet voor gekozen om ook een teler aan het woord te laten. Kijk hier de uitzending terug.

Dagbladen
Ook de regionale en landelijke kranten hebben in ruime mate aandacht besteed aan de situatie in de glastuinbouw. Vanwege copyrights mogen die publicaties niet worden gedeeld. Wellicht dat via de websites de artikelen wel terug te lezen zijn.

  • Algemeen Dagblad van 22 september: chrysantenteler David van Tuijl
  • Financieele Dagblad van 15 september: tomatenteler Jack Groenewegen en rozenteler Richard van der Lans
  • Algemeen Dagblad van 12 september: tomatenteler Leo van der Lans en voorzitter Adri Bom-Lemstra

In de komende zaterdageditie van de Telegraaf (24 september) komt een uitgebreid artikel over de impact van de energiecrisis op het Westland. Daarin onder meer de reactie van potplantenteler Annemiek Hofland en van voorzitter Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland.

Roger Abbenhuijs

Hoe voorkomen tuinders wateroverlast?

Het is vandaag Wereldwaterdag! Wist je dat de glastuinbouw een belangrijke bijdrage kan leveren in het voorkomen van wateroverlast? Tuinders in het West- en Oostland zorgen ervoor dat omwonenden droge voeten houden tijdens zware regenval.

Anna (11) en haar droombaan: plantenkweker

De 11-jarige Anna weet al wat ze later het liefst wil worden: plantenkweker! In een aflevering van de YouTube-serie ‘Later als ik groot ben’ gaat ze voor een dag aan de slag als plantenweker bij VDE Plant in Woudbrugge. Anna leert onder andere over…

Wat groeit er in de kas? Glasgroenten

Door de juiste hoeveelheid licht, water en warmte in de kas, kunnen in de Nederlandse kassen allerlei gezonde groenten groeien. Groenten die in de kas groeien worden ook wel glasgroenten genoemd. De meest geteelde groenten in de Nederlandse kassen…

Duurzame warmte uit de kas

Telers leveren een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de samenleving. Zo kan de warmte uit de kas die wordt gebruikt om de planten te laten groeien ook gebruikt worden voor het verwarmen van huizen, scholen of sporthallen. De warmte in…

Glastuinbouw Nederland - © 2024