‘Hoge energieprijzen leiden tot veel emotionele gesprekken aan keukentafels’

Mari van den Heuvel (Genson Group): “In de glastuinbouw zijn veel familiebedrijven. Het gezin en het bedrijf vallen daar samen: het bedrijf is hun hele hebben en houwen. Door de hoge energieprijzen wordt dat nu bij veel bedrijven weggevaagd. Dat is heftig. Er zijn in deze tijd veel emotionele gesprekken aan keukentafels. Waar moeten we wonen als we moeten stoppen? Hoe gaan we ons geld verdienen? Ik heb echt met ze te doen."

Ik ben regiobestuurder van brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland voor Brabant en Zeeland. Van andere bestuurders hoor ik ook veel verhalen van ondernemers. De impact van de hoge energieprijzen is enorm. Sommige bedrijven hebben besloten deze winter leeg te blijven liggen. Voor veel bedrijven is dat meer dan een vertraging van een paar maanden. Neem Phalaenopsis: dat is een teelt van twee jaar, dus een paar maanden stoppen heeft gevolgen voor de lange termijn.

Dit heeft niet alleen grote impact op de bedrijven en de gezinnen, maar ook op werknemers, afnemers én de consument. Een voorbeeld: we telen zelf aardbeien binnen de Genson Group. We hebben besloten de winterteelt iets naar voren te halen, en later te starten met de voorjaarsteelt. Zo gebruiken we minder energie. Maar het heeft wel tot gevolg dat we in een bepaalde periode minder aardbeien produceren. Er zullen meer kassen leeg komen te staan deze winter met als gevolg een lagere aanvoer en hogere prijzen.

Hoe ik de toekomst zie? Na regen komt zonneschijn. Maar ik vrees dat die zonneschijn voor veel bedrijven in de tuinbouw te laat komt. Daarom hoop ik dat veel consumenten de petitie ondertekenen. Dat ze zich solidair voelen met getroffen tuinbouwondernemers. En dat ze zien hoe alles samenhangt: hoge energieprijzen zorgen voor hogere prijzen voor groente, fruit, bloemen en planten.

Iedereen wil verse tomaten en aardbeien, en mooie planten en bloemen, voor een betaalbare prijs. Maar is dat dadelijk nog wel mogelijk? Waar komen die producten dan vandaan? Uit het buitenland? En weet je zeker dat die producten duurzaam geproduceerd zijn?”

Steun de glastuinbouw en teken de petitie.

28 november: Dag van de Agrarische Huisvesting

Vandaag is het de Dag van de Agrarische Huisvesting. Wat dat betekent? Dat we bijvoorbeeld graag vertellen dat wij enorm blij zijn met de werknemers van buiten Nederland die dagelijks in onze kassen werken. Zij zorgen ervoor dat we al die gezonde…

Planten, maar dan anders: Hydroponie

Hydroponie, oftewel planten op water, is een van de nieuwste plantentrends. De planten groeien zonder aarde. Ze wortelen zich en groeien in het water. Super makkelijk te verzorgen, want je ziet snel of de plant water nodig heeft. En de plant haalt…

Glastuinbouw Nederland - © 2023