‘Hoge energieprijzen leiden tot veel emotionele gesprekken aan keukentafels’

Mari van den Heuvel (Genson Group): “In de glastuinbouw zijn veel familiebedrijven. Het gezin en het bedrijf vallen daar samen: het bedrijf is hun hele hebben en houwen. Door de hoge energieprijzen wordt dat nu bij veel bedrijven weggevaagd. Dat is heftig. Er zijn in deze tijd veel emotionele gesprekken aan keukentafels. Waar moeten we wonen als we moeten stoppen? Hoe gaan we ons geld verdienen? Ik heb echt met ze te doen."

Ik ben regiobestuurder van brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland voor Brabant en Zeeland. Van andere bestuurders hoor ik ook veel verhalen van ondernemers. De impact van de hoge energieprijzen is enorm. Sommige bedrijven hebben besloten deze winter leeg te blijven liggen. Voor veel bedrijven is dat meer dan een vertraging van een paar maanden. Neem Phalaenopsis: dat is een teelt van twee jaar, dus een paar maanden stoppen heeft gevolgen voor de lange termijn.

Dit heeft niet alleen grote impact op de bedrijven en de gezinnen, maar ook op werknemers, afnemers én de consument. Een voorbeeld: we telen zelf aardbeien binnen de Genson Group. We hebben besloten de winterteelt iets naar voren te halen, en later te starten met de voorjaarsteelt. Zo gebruiken we minder energie. Maar het heeft wel tot gevolg dat we in een bepaalde periode minder aardbeien produceren. Er zullen meer kassen leeg komen te staan deze winter met als gevolg een lagere aanvoer en hogere prijzen.

Hoe ik de toekomst zie? Na regen komt zonneschijn. Maar ik vrees dat die zonneschijn voor veel bedrijven in de tuinbouw te laat komt. Daarom hoop ik dat veel consumenten de petitie ondertekenen. Dat ze zich solidair voelen met getroffen tuinbouwondernemers. En dat ze zien hoe alles samenhangt: hoge energieprijzen zorgen voor hogere prijzen voor groente, fruit, bloemen en planten.

Iedereen wil verse tomaten en aardbeien, en mooie planten en bloemen, voor een betaalbare prijs. Maar is dat dadelijk nog wel mogelijk? Waar komen die producten dan vandaan? Uit het buitenland? En weet je zeker dat die producten duurzaam geproduceerd zijn?”

Steun de glastuinbouw en teken de petitie.

Anna (11) en haar droombaan: plantenkweker

De 11-jarige Anna weet al wat ze later het liefst wil worden: plantenkweker! In een aflevering van de YouTube-serie ‘Later als ik groot ben’ gaat ze voor een dag aan de slag als plantenweker bij VDE Plant in Woudbrugge. Anna leert onder andere over…

Wat groeit er in de kas? Glasgroenten

Door de juiste hoeveelheid licht, water en warmte in de kas, kunnen in de Nederlandse kassen allerlei gezonde groenten groeien. Groenten die in de kas groeien worden ook wel glasgroenten genoemd. De meest geteelde groenten in de Nederlandse kassen…

Duurzame warmte uit de kas

Telers leveren een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de samenleving. Zo kan de warmte uit de kas die wordt gebruikt om de planten te laten groeien ook gebruikt worden voor het verwarmen van huizen, scholen of sporthallen. De warmte in…

Glastuinbouw Nederland - © 2024