Natuurlijke aanpak nog steeds de juiste keuze voor anthuriumteler Stolk Brothers

Stolk Brothers uit Bergschenhoek is een gerenommeerd familiebedrijf dat al jaren gespecialiseerd is in de teelt van exclusieve potanthuriums. De vierde generatie Stolk bestaat uit de broers Pieter en David. Ondernemers die de huidige bedrijfswaarden innovatie, vriendelijk, oog voor detail, respect voor traditie, mens en milieu, doorzetten in de toekomst.

Het respect voor mens en milieu vertaalt zich bij Stolk Brothers inmiddels al 25 jaar in een natuurlijke teeltwijze. Het potplantenbedrijf teelt milieuvriendelijk, duurzaam en maatschappelijk verantwoord (MVO). Voor het bestrijden van ziekten en plagen in de kas gebruikt het bedrijf dierlijke vijanden. Door een intensieve samenwerking met gespecialiseerde bedrijven hebben ze het gebruik van schadelijke - chemische - bestrijdingsmiddelen tot nul terug kunnen brengen.

Bodem aan het werk
“Onze teeltmethode begint bij de wortel”, legt Pieter Stolk uit. “De planten staan op een ziektewerend substraat en er worden voornamelijk natuurzuivere producten gebruikt De planten krijgen een kleine hoeveelheid biostoffen toegediend bij iedere gietbeurt water.” Daarmee wordt de bodem zelf aan het werk gezet. “Alle voedingstoffen worden hierdoor optimaal gebruikt. Goede wortels zijn de basis van optimale kwaliteit.”

Deze werkwijze verklaart waarom de potanthuriums van Stolk Brothers worden verkocht onder het label ‘EcoFriendly’. “Daar zijn we begin jaren ’90 al mee begonnen”, zo kijkt Pieter Stolk terug. “Mijn vader kreeg last van eczeem en de diagnose van de artsen luidde dat hij allergisch was voor de middelen die in de kas werden gebruikt tegen ziekten en plagen. In die tijd werd in de groenteteelt al gewerkt met beestjes als biologische bestrijders, maar in de sierteelt werd die noodzaak nog niet gevoeld.”

Bij Stolk Brothers was die noodzaak er destijds dus al wel. “In die tijd gaven veel telers aan pas over te willen stappen als de markt het vraagt. Dat vind ik niet altijd de juiste motivatie om dingen anders, beter te doen. Die motivatie moet vanuit jezelf komen.”

Medicijnkastje
Met een kleine dertig jaar ervaring in het werken met natuurlijke middelen en beestjes om beestjes te bestrijden, mag Stolk Brothers zich volgens Pieter met recht EcoFriendly noemen. “Van begin af aan was er binnen het bedrijf een enorme drive om deze aanpak toe te passen.” Hij erkent wel dat het een dure hobby kan zijn. “Maar als je eenmaal voor een aanpak hebt gekozen, dan moet je ook voortzetten. De tijd heeft inmiddels bewezen dat dit voor ons de juiste weg is.”

Een zekere visie kan het teeltbedrijf ook niet worden gezegd. Binnen Glastuinbouw Nederland wordt de laatste jaren veelvuldig gesproken over een noodzakelijk medicijnkastje als voorwaarde om van een biologische teeltwijze een succes te maken. Dat betekent gezonde planten, een biologische aanpak van ziekten en plagen, maar wel de mogelijkheid om een ‘medicijn’ te kunnen gebruiken als de situatie daarom vraagt. Precies zoals dat ook voor de mens geldt. “In een vakblad van 2004 sprak mijn oom al over een medicijnkastje. Dat had hij destijds al goed gezien.”

Juiste keuze
De visie van Stolk Brothers is helder: de inzet van chemische middelen tegen ziekten en plagen zal steeds kleiner worden; de toekomst ligt in natuurlijke alternatieven. “Maar ik moet wel eerlijk zijn”, zo voegt Pieter Stolk toe, “de teelt van anthurium biedt hier mogelijkheden voor. Die situatie is niet voor alle gewassen hetzelfde.”

En hoe zit het inmiddels met de vraag uit de markt? “Daar zie je de meerwaarde niet direct terug. Het is niet zo dat we vanwege ons label een kwartje per plant meer kunnen vragen. Daar staat tegenover dat toen enkele jaren geleden milieuorganisaties kritisch gingen kijken naar de potplanten in tuincentra, retailers wel nadrukkelijk gingen informeren naar onze teeltwijze. Dan constateer je opnieuw dat wij destijds de juiste keuze hebben gemaakt.”

Roger Abbenhuijs

Wat groeit er in de kas? Zachtfruit

In de Nederlandse kassen groeien niet alleen groenten, bloemen en planten, maar ook fruit. Deze teeltsoort wordt zachtfruit of kleinfruit genoemd. Alle kleine vruchten zonder klokhuis of grote pit vallen over het algemeen onder deze soort. Denk…

Varend Corso Westland 2024

Komend weekend vaart het feestelijke bloemencorso vanuit het Westland door Midden-Delfland, Maassluis, Delft en Rijswijk. Op 21, 22 en 23 juni is de parade van boten met prachtige bloemen, planten en heerlijke groenten te bewonderen. Dit jaar een…

Wat je niet wist over Nederlandse rozen

Het is vandaag de dag van de rode roos! Deze dag staat in het teken van rode rozen. Wist je dat Nederlandse rozen jarenlang van dezelfde rozenplant geknipt kunnen worden? De planten waar rozen aan groeien gaan wel acht tot negen jaar mee. Niet alleen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024