‘Niet alleen kwekers worden geraakt; de hele keten lijdt onder hoge energieprijzen’

Annemiek Hofland, Hofland Flowering Plants: “De gasprijs is afgelopen jaar ongeveer tien keer zo hoog geworden. Voor veel bedrijven is dat onbetaalbaar geworden. Dat geldt vooral voor bloemen- en groentekwekers, maar ook plantenkwekers worden hard geraakt. Ik ken er veel die besloten hebben hun kassen de komende winter leeg te laten liggen. En niet alleen de kwekers worden geraakt, maar het heeft ook gevolgen voor de afnemers en toeleveranciers van de bedrijven, zoals uitzendbureaus. Voor de hele keten dus. Maar ook voor heel Nederland."

"Wat veel mensen namelijk niet weten: de Nederlandse glastuinbouw is niet alleen afnemer van gas, maar ook producent van elektriciteit. Daarvoor draaien op veel bedrijven WKK-installaties: die maken vooral stroom, maar ook warmte en CO2. Zo’n 10% van de Nederlandse stroom komt van de glastuinbouw. Die WKK-installaties maken het mogelijk de sierteelt en Nederland te verduurzamen. Daar komt nu een streep door, dankzij het dure gas. Wat de gevolgen voor ons eigen bedrijf zijn? Onze teelt - Schlumbergera - heeft veel warmte en licht nodig om te kunnen groeien. We hebben besloten in ieder geval de komende winter minder te stoken én minder belichting te gebruiken. Dan nog kunnen we rekenen op 300% meer energiekosten voor de komende maanden.

Ons bedrijf bestaat nu 122 jaar. In 1899 startte Jan Hofland met de teelt van onder meer aalbessen. Langzaamaan zijn daarvoor de bloeiende potplanten in de plaats gekomen. Zo’n situatie als nu, dat hebben we in 122 jaar nog nooit meegemaakt. Het is echt bizar. Misschien dat we toch maar terug moeten naar de teelt van aalbessen, die hebben minder warmte nodig.

We hopen dus dat de regering met maatregelen komt. Niet alleen voor de glastuinbouw, maar voor heel Nederland. In de tussentijd proberen we de rust op ons bedrijf te bewaren door ons team regelmatig bij te praten over de situatie. Zij zijn ons kapitaal. Ga maar na: sommige medewerksters werken hier al zo lang, die zijn nog aangenomen door mijn opa. Ik hoop dat zo veel mogelijk mensen de glastuinbouw steunen door de petitie te ondertekenen.”

Steun de glastuinbouw en teken de petitie.

Teelt op water: een duurzame manier van telen!

In sommige kassen groeien de planten in de bodem, maar dat gebeurt steeds minder. In een groot deel van de kassen in Nederland wordt tegenwoordig substraat gebruikt. De planten groeien dan bijvoorbeeld op teeltmatten van steenwol of in potten met…

Prettig wonen dicht bij je werk in de kassen

In veel Nederlandse kassen kom je apparaten, machines en soms ook robots tegen die mensen allerlei werk uit handen nemen. Toch blijven er nog veel werkzaamheden over die handmatig moeten gebeuren. Denk aan seizoensgebonden werk, zoals het oogsten van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024