Prettig wonen dicht bij je werk in de kassen

In veel Nederlandse kassen kom je apparaten, machines en soms ook robots tegen die mensen allerlei werk uit handen nemen. Toch blijven er nog veel werkzaamheden over die handmatig moeten gebeuren. Denk aan seizoensgebonden werk, zoals het oogsten van groenten of bloemen. In korte tijd zijn er dan veel mensen nodig, die in Nederland vaak niet te vinden zijn. Vandaar dat er in Nederlandse kassen ook mensen uit Polen of andere Oost-Europese landen werken. Deze internationale medewerkers wonen steeds vaker in speciaal voor hen gebouwde woningen, dicht bij het bedrijf.

Bij tomatenkwekerij Agro Care zijn op het eigen terrein van de vestiging in Middenmeer appartementen voor 120 medewerkers gebouwd. “Deze huisvesting is goed, echt een fijne plek om te wonen”, zegt vestigingsdirecteur Bas Eilander. De wens is om door te groeien naar huisvesting voor vierhonderd collega’s.

Prettige plek
Elk appartement is geschikt voor twee personen en heeft zijn eigen faciliteiten. Ook is er een gemeenschappelijke ontspanningsruimte. “Ons uitzendbureau beheert de huisvesting en bepaalt wie waar gaat wonen. Als Agro Care vinden wij het belangrijk dat onze internationale medewerkers een prettige plek hebben om te wonen. Daarbij houden we zoveel mogelijk rekening met ieders voorkeuren”, aldus Eilander.

Vroege voorbereiding
Chrysantenkwekerij Linflowers heeft op zijn nieuwste locatie in Nieuwaal speciaal voor zijn internationale medewerkers woningen laten bouwen. Toen deze bedrijfslocatie in 2021 werd gebouwd, zijn er direct voorbereidingen getroffen voor het huisvesten van de internationale collega’s; nog voordat zij in dienst waren getreden. “Dat we eigen huisvesting nodig hadden, daar waren we al snel achter. Inmiddels staan er tien woningen op het terrein. Allemaal bewoond en tot volle tevredenheid van de bewoners”, zegt Leendert van Tuijl, mede-eigenaar van Linflowers.

Voor Linflowers is betrokkenheid een belangrijke kernwaarde richting medewerkers, zeker waar het de internationale werknemers betreft, legt Van Tuijl uit. “Daarom streven we er altijd naar om medewerkers zelf in dienst te nemen, zodat we zaken meer in eigen hand hebben. Maar zonder huisvesting geen internationale werknemers.”

Wachtlijst
De chrysantenkweker benadrukt dat iedere werknemer een werknemer is voor hem. “Of deze nu uit Roemenië, Nederland, Polen of Spanje komt. Dat geldt in beloning, in communicatie en in groeikansen.” Van Tuijl heeft het geluk dat veel ervaren krachten de weg naar zijn bedrijf weten te vinden. “De meeste collega’s hebben over ons gehoord via mond-tot-mond reclame, die kennelijk tot aan Roemenië aan toe is verspreid. Met als resultaat dat we nu een wachtlijst hanteren, totdat er een werkplek vrij komt!”

Van kamerplanten naar tomaten
Elvis Kampa komt oorspronkelijk uit Polen en werkt nu ruim twintig jaar in Nederland. Begonnen als uitzendkracht in kassen waar kamerplanten en amaryllis werden geteeld, kwam hij terecht bij CombiVliet, een tomatenteeltbedrijf waar hij nu vijftien jaar werkt. Inmiddels is hij er opgeklommen tot bedrijfsleider van de locatie VierVliet in ’s-Gravenzande.

Tussen maart en november, als er veel werk in de tomatenkassen is, telt het team van Kampa tussen de zeventig en tachtig mensen. NLJobs, het eigen uitzendbureau van CombiVliet, zorgt voor huisvesting van deze internationale medewerkers en de inrichting van de woningen. Voor de werkzaamheden die de medewerkers uitvoeren, hanteert het bedrijf een bonussysteem. Ook biedt het werknemers die in vaste dienst willen, vakspecifieke opleidingen en taalcursussen aan. Die formule werkt, want bijna 40% van de kaderfuncties op het bedrijf wordt inmiddels vervuld door internationale medewerkers. Deze mensen hebben een eigen woning in Nederland gekocht of huren een woning. Vaak hebben ze hier ook een gezin gesticht. De mensen die via het eigen uitzendbureau bij CombiVliet werken, kunnen via NLJobs een tuinbouwopleiding volgen op mbo-niveau, waarmee ze ook de taal beter leren. Voor mensen die jaarrond willen werken, zoekt NLJobs in de periode dat er geen werk is bij CombiVliet alternatief werk elders. Zo kunnen zij toch heel het jaar werken.

Volgens Kampa komen er steeds minder Poolse mensen naar Nederland voor werk. In Polen is de werkgelegenheid toegenomen en ook de salarissen zijn er gestegen. “Veel nieuwe collega’s komen nu uit Roemenië, Litouwen en Oekraïne.”

Bekijk hier hoe de woningen eruit zien. 

Quincy von Bannisseht

Wat je niet wist over Nederlandse rozen

Het is vandaag de dag van de rode roos! Deze dag staat in het teken van rode rozen. Wist je dat Nederlandse rozen jarenlang van dezelfde rozenplant geknipt kunnen worden? De planten waar rozen aan groeien gaan wel acht tot negen jaar mee. Niet alleen…

Wat groeit er in de kas? Snijbloemen

In de Nederlandse kassen groeien allerlei prachtige bloemen. Snijbloemen zijn bijvoorbeeld bloemen en takken die we van planten snijden om voor de sier te gebruiken, zoals voor een bloemstuk, corsage of in een vaas. De meest geteelde snijbloemen in…

Glastuinbouw Nederland - © 2024