Een tegen Eenzaamheid: 'Samen gezellig bloemschikken, daar fleurt je dag van op’

Tot en met woensdag 4 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Overal in het land vinden activiteiten plaats waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. In de Bommelerwaard zijn ouderen in dat kader gaan bloemschikken. Afgelopen maandag gebeurde dat in Zorgcentrum ’t Slot in Gameren. Kleurrijke bloe-men, belangeloos ter beschikking gesteld door lokale kwekers, bezorgden de ouderen een gezellige ochtend, levendige contacten. Later in de week zijn er ook bloemschik-activiteiten in De Wielewaal in Zaltbommel en De Leyenstein in Kerkdriel.

Bloemschikken is bij uitstek een activiteit om gezellig samen te doen. Het uitzoeken van de bloemen, het beoordelen van elkaars bloemstukjes: het leidt tot gezellige gesprekken, verdrijft de eenzaamheid en bezorgt je uiteindelijk een kleurrijke creatie die je dag opfleurt. Dat was de gedachte bij de drie zorgcentra toen zij onlangs benaderd werden door een club enthousiaste jonge bloemenkwekers. De ondernemers hadden van de Week tegen Eenzaamheid gehoord en wilden daar graag hun steentje aan bijdragen. “We dachten erin eerste instantie aan om bloemen uit te delen onder de ouderen”, vertelt Leendert van Tuijl, voorzitter van de Tuinbouwjongeren Bommelerwaard. “Maar in overleg met de zorgcentra zijn we tot het idee gekomen van het bloemschikken. Daarmee breng je mensen in contact met elkaar, mensen genieten van de bloemen én van elkaars gezelschap.”

En zo kon het gebeuren dat op één dag bij twaalf kwekers ruim tweeduizend bloemen werden opgehaald. Wilma van de Werken, moeder van een van de jonge kwekers, was helemaal verbaasd. “Ik had voor de actie om duizend bloemen gevraagd, maar heb van de kwekers uiteindelijk het dubbele aantal gekregen.” De bossen chrysant, gerbera, lysianthus, alstroemeria en matricaria worden daarom niet alleen voor het bloemschikken gebruikt. ”Binnen de zorgcentra mogen we ze ook uitdelen aan ouderen die ziek zijn, zodat ook aan hen wordt gedacht.”

Op de foto:
Ouderen in Zorgcentrum ’t Slot in Gameren zijn maandagochtend 2 oktober gezellig aan het bloemschikken. In de Week tegen Eenzaamheid was dit een van de activiteiten om mensen met elkaar in verbinding te brengen. De bloemen werden belangeloos ter beschikking gesteld door twaalf bloemenkwekers uit de Bommelerwaard.

Quincy von Bannisseht

28 november: Dag van de Agrarische Huisvesting

Vandaag is het de Dag van de Agrarische Huisvesting. Wat dat betekent? Dat we bijvoorbeeld graag vertellen dat wij enorm blij zijn met de werknemers van buiten Nederland die dagelijks in onze kassen werken. Zij zorgen ervoor dat we al die gezonde…

Planten, maar dan anders: Hydroponie

Hydroponie, oftewel planten op water, is een van de nieuwste plantentrends. De planten groeien zonder aarde. Ze wortelen zich en groeien in het water. Super makkelijk te verzorgen, want je ziet snel of de plant water nodig heeft. En de plant haalt…

Glastuinbouw Nederland - © 2023