Een tegen Eenzaamheid: 'Samen gezellig bloemschikken, daar fleurt je dag van op’

Tot en met woensdag 4 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Overal in het land vinden activiteiten plaats waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. In de Bommelerwaard zijn ouderen in dat kader gaan bloemschikken. Afgelopen maandag gebeurde dat in Zorgcentrum ’t Slot in Gameren. Kleurrijke bloe-men, belangeloos ter beschikking gesteld door lokale kwekers, bezorgden de ouderen een gezellige ochtend, levendige contacten. Later in de week zijn er ook bloemschik-activiteiten in De Wielewaal in Zaltbommel en De Leyenstein in Kerkdriel.

Bloemschikken is bij uitstek een activiteit om gezellig samen te doen. Het uitzoeken van de bloemen, het beoordelen van elkaars bloemstukjes: het leidt tot gezellige gesprekken, verdrijft de eenzaamheid en bezorgt je uiteindelijk een kleurrijke creatie die je dag opfleurt. Dat was de gedachte bij de drie zorgcentra toen zij onlangs benaderd werden door een club enthousiaste jonge bloemenkwekers. De ondernemers hadden van de Week tegen Eenzaamheid gehoord en wilden daar graag hun steentje aan bijdragen. “We dachten erin eerste instantie aan om bloemen uit te delen onder de ouderen”, vertelt Leendert van Tuijl, voorzitter van de Tuinbouwjongeren Bommelerwaard. “Maar in overleg met de zorgcentra zijn we tot het idee gekomen van het bloemschikken. Daarmee breng je mensen in contact met elkaar, mensen genieten van de bloemen én van elkaars gezelschap.”

En zo kon het gebeuren dat op één dag bij twaalf kwekers ruim tweeduizend bloemen werden opgehaald. Wilma van de Werken, moeder van een van de jonge kwekers, was helemaal verbaasd. “Ik had voor de actie om duizend bloemen gevraagd, maar heb van de kwekers uiteindelijk het dubbele aantal gekregen.” De bossen chrysant, gerbera, lysianthus, alstroemeria en matricaria worden daarom niet alleen voor het bloemschikken gebruikt. ”Binnen de zorgcentra mogen we ze ook uitdelen aan ouderen die ziek zijn, zodat ook aan hen wordt gedacht.”

Op de foto:
Ouderen in Zorgcentrum ’t Slot in Gameren zijn maandagochtend 2 oktober gezellig aan het bloemschikken. In de Week tegen Eenzaamheid was dit een van de activiteiten om mensen met elkaar in verbinding te brengen. De bloemen werden belangeloos ter beschikking gesteld door twaalf bloemenkwekers uit de Bommelerwaard.

Quincy von Bannisseht

Wat groeit er in de kas? Potplanten

Wist je dat de planten bij jou thuis en in de tuin gewoon uit de kas komen? In de Nederlandse kassen worden heel veel verschillende potplanten geteeld. De naam zegt het eigenlijk al: deze planten worden geteeld in potten. Er zijn verschillende…

Bezoek Keukenhof 2024

Sinds vorige week is de Keukenhof geopend. Je kunt het fleurige park dit jaar bezoeken tot en met zondag 12 mei. Keukenhof bestaat dit jaar ook nog eens 75 jaar: een extra reden om eens een bezoek te brengen!

Glastuinbouw Nederland - © 2024