Wereldvoedseldag: ‘Kijk eens kritisch naar wat je eet’

Elk jaar is het op 16 oktober Wereldvoedseldag. “Een goede gelegenheid om eens kritisch te kijken naar wat je eet op een dag”, vindt manager Communicatie Michiel van der Spek van Koppert Cress, een kwekerij van microgroenten in het Westland. “Je zou jezelf kunnen afvragen: ‘Is wat ik dagelijks eet, ook echt wat mijn lichaam nodig heeft?’ Zo zijn we in Nederland gewend om tussen de middag een boterham met kaas, vleeswaren of zoetigheid te eten. Maar waarom geen heerlijke versgemaakte groentesoep? Die is zo klaar en je hebt daarmee al flink wat van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten binnen.”

Zelf geniet Van der Spek op zijn werk altijd van een gezonde lunch. “Vandaag heb ik bijvoorbeeld gekozen voor het dagmenu. Dat bestond uit Ottolenghi’s quiche, pompoen en geitenkaas, met daarbij een kommetje erwtensoep. Heerlijk!” Sinds 2016 heeft Koppert Cress namelijk een heus bedrijfsrestaurant dat elke dag een gratis gezonde lunch serveert voor alle medewerkers en gasten van het bedrijf. “Onze kwekerij is gespecialiseerd in het telen van cressen, eetbare bloemen en bladeren. Dat zijn smaakvolle, vitaminerijke producten die helpen je lichaam gezond te houden. Onze bedrijfsfilosofie draait om goede voeding en gezondheid. Tussen de middag kun je je mensen dan natuurlijk geen vette hap en allerlei zoetigheid voorzetten, dat past daar niet bij.”

Nederland broodland
Nederland is een broodland, stelt Van der Spek. “We eten ’s ochtends bij wijze van spreken een boterham met kaas en tussen de middag een boterham met vleeswaren en eentje met hagelslag. Dat betekent dat je ’s avonds nog minimaal 250 gram groenten moet eten om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen die het Voedingscentrum adviseert. Dat is voor veel mensen best veel.” Bij de Westlandse groentekwekerij heeft men daarom bedacht om medewerkers tussen de middag de keuze te geven uit twee verse soepen, een warme maaltijd of een gezond broodje met veel groenten. “Dan heb je immers al veel van die aanbevolen 250 gram binnen.”

Even tijd nodig
De overstap van de oude naar de nieuwe lunchcultuur met veel verse groenten en fruit vond niet van de ene op de andere dag plaats, vertelt Van der Spek. “We hadden even tijd nodig om mensen passende maaltijden te kunnen aanbieden. Iemand die bij ons op kantoor werkt, zal namelijk wat anders willen eten dan een collega die fysiek wat zwaardere werkzaamheden verricht in de kas.” Die laatste groep heeft volgens hem meer eiwitten nodig om voeding en kracht uit te halen. “Eiwitten zitten bijvoorbeeld in tofu, bonen en noten. Die kun je prima verwerken in pasta’s, salades, plantaardige goulash en rijstgerechten.”

Daarnaast moesten sommige medewerkers ook aan het idee wennen om een plantaardige lunch te eten. “Inmiddels eten al onze 250 medewerkers een plantaardige maaltijd tussen de middag. Elke dag is er keus uit twee versgemaakte soepen, een warme maaltijd of een gezond broodje. En uiteraard kun je dat alles verrijken met cressen of een salade.”

Inspireren
Met de gezonde lunch voor de eigen medewerkers wil Koppert Cress lunchend Nederland inspireren, maar ook iedereen op ideeën brengen hoe je thuis gezond kunt koken. “We willen niet belerend zijn en vertellen wat je allemaal niet zou mogen eten. Het gaat er juist om dat mensen ontdekken dat je met bijvoorbeeld mediterrane gerechten heel goed zonder vlees kunt. De wereld van plantaardig eten is spannend en biedt veel mogelijkheden. Daar zou je eens over kunnen nadenken op deze Wereldvoedseldag.”

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024