Hygiëneprotocol Fusarium in sla

Beschrijving

In het winterseizoen van 2014/2015 is een toename van uitval geconstateerd in de bedekte grondgebonden teelt van sla. De aantasting is in de loop van 2015 doorgezet. Het probleem komt tot nu toe uitsluitend voor in jaarrondteelt van kassla in de grond. Uit onderzoek van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) blijkt dat het waarschijnlijk om een nieuwe fysio gaat van Fusarium oxysporum f.sp. lactucae.

Er is circa 90 ha kassla in Nederland op ongeveer 50 bedrijven. In het najaar van 2015 is ingeschat dat minimaal 50 – 60% van de bedrijven licht of zwaar besmet is. Voor de aanpak van Fusarium moet gezocht worden naar oplossingen door hygiëne, resistentie en (groene) gewasbeschermingsmiddelen. Ook door het schoner krijgen van de grond, door stomen of resetten van de bodem, is mogelijk een besmetting te voorkomen. Een resistent ras voor deze bodemgebonden schimmel is niet op korte termijn beschikbaar, maar is mogelijk de enige oplossing.Om verdere uitbreiding zo veel mogelijk te beperken zijn hygiënemaatregelen noodzakelijk.

Resultaten

Het hygiëneprotocol om het optreden en verspreiden van Fusarium oxysporum f.sp. lactucae zo veel mogelijk tegen te gaan, is in samenwerking met LTO Glaskracht Nederland opgesteld door Groen Agro Control. Het protocol vindt u onder de documenten.

Projectnummer 15138.05
Looptijd 01-10-16   -   01-01-16
Afgerond Ja
Uitvoerder Groen Agro Control
Document

Onderzoek en projecten

Ralstonia solanacearum (Rsol).

Lopend

In 2015 is een variant van deze ziekteverwekker gevonden in kasrozen bij zowel opkweekbedrijven als telers. Roos was tot deze besmetting niet bekend...

Onderzoek naar Xylella fastidiosa

Lopend

Het doel van dit project is fundamentele kennis van Xylella fastidiosa voor Nederland te ontwikkelen t.b.v. de NVWA inclusief keuringsdiensten en...

Glastuinbouw Nederland - © 2019 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies