BPC: een nieuwe methode voor plaagbestrijding

Beschrijving

In dit project onderzoeken we een veelbelovende alternatieve bestrijdingsmethode: BPC (Biological Pest Control) als een nieuwe, niet-chemische aanpak tegen plaaginsecten. Door het zuurstofgehalte in een afgesloten ruimte sterk te verlagen en te vervangen door stikstofgas (N₂), verstikken plaaginsecten – terwijl planten dit tijdelijk wel verdragen. We testen deze methode op effectiviteit in verschillende gewassen en bij diverse plagen, zowel in klimaatcellen, opslagruimtes als in de kas zelf.

Wat levert het op voor de praktijk?

  • Een niet-chemisch alternatief voor de bestrijding van plaaginsecten
  • Toepasbaar bij uitgangsmateriaal én eindproduct
  • Praktische richtlijnen voor inzet van LOX in verschillende situaties
  • Eenvoudig zelf toe te passen door telers

Het doel van het project is een veelbelovende stap richting duurzamer plaagbeheer, zonder chemie.

Projectomschrijving
Dit project bouwt voort op een eerdere pilot waarin de basisprincipes zijn getest: LOX tegen plagen. Daarbij is gebleken dat sommige plaaginsecten onder bepaalde omstandigheden (lage zuurstof, verhoogde stikstof) al bijna volledig bestreden kunnen worden, zonder schade aan de plant.

In dit vervolgproject gaan we verder met het optimaliseren van deze methode. We testen verschillende plagen, waaronder trips, potworm, narcismijt en wolluis, in combinatie met diverse gewassen zoals amaryllis, aardbei, radijs en orchidee.

Fases van het project:

  • Fase 1: Fine-tuning van de behandeling – streven naar 100% doding van plaaginsecten bij verschillende temperaturen en duur van de behandeling.
  • Fase 2: Onderzoek naar langetermijneffecten op de plant en het opstellen van een eerste inzetstrategie.
  • Fase 3: Praktijktesten bij telers – zowel in de kas als in de opslagruimte, om te kijken of BPC effectief en haalbaar is in de praktijk.

Met deze methode werken we toe naar een veilig, plantaardig én niet-chemisch alternatief voor plaagbestrijding dat in de praktijk toepasbaar is.

Financiering
Kennis in je Kas (KijK), Glastuinbouw Nederland, Presscon B.V. , Stichting Aardbei Onderzoek, Amaryllistelers, gewascoöperatie Potorchidee, Radijstelers, Plantum, afdeling sierteelt, Biotech Microbials.

Projectnummer P24005
Looptijd 01-04-25   -   31-12-27
Afgerond Nee
Uitvoerder Stichting Control in Food & Flowers (SCFF)

Onderzoek en projecten

Glastuinbouw Nederland - © 2025