Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030

Contact

Kyra Broeders

Beleidsspecialist Plantgezondheid

Weerbare plant- en teeltsystemen

In het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 werken Natuur en Milieu, de waterschappen, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en verschillende partijen uit het bedrijfsleven samen aan weerbare plant- en teeltsystemen. De focus hierbij ligt op nagenoeg emissieloos telen, telen zonder residuen van gewasbeschermingsmiddelen en het verbinden van de landbouw- en tuinbouw met de natuur.

Glastuinbouw Nederland werkt aan twee deelprogramma's binnen dit Uitvoeringsprogramma:

  1. Weerbaarheid in de Praktijk
  2. Kennis op Maat

Weerbaarheid in de Praktijk

Het programma Weerbaarheid in de Praktijk bevat twee pilotprojecten:

  1. Kas als Ecosysteem
  2. Precisie Gewasbescherming

Pilot: Kas als Ecosysteem

De verdere opbouw, toepassing en implementatie van het onder- en bovengrondse ecosysteem in diverse teeltsystemen om de milieu-impact te verlagen en te komen tot een robuust en weerbaar ecosysteem is het doel van deze pilot. De nadruk ligt op de eerste stappen van IPM.

Er wordt gewerkt aan drie deelpilots:

  • Glasgroenten: Demobedrijf paprika onder glas: aanvulling op het ecosysteem bladluis
  • Snijbloemen: ecosysteem open & gesloten kas
  • Potplanten: ecosysteem met & zonder gewasgaas

Lees meer

Inklappen

Pilot: Precisie gewasbescherming

Het ontwikkelen, testen en demonstreren van nieuwe en/of verbeterde toepassingstechnieken en te komen tot precisie toepassing van gewasbeschermingsmiddelen is het doel van deze pilot.

Hierdoor neemt de milieu-impact door emissie van gewasbeschermingsmiddelen af. Ook wordt in de pilot gewerkt aan het effectief inzetten van de nieuwe generatie groene, biologische en laag-risico-middelen tegen ziekten en plagen.

Er wordt gewerkt aan drie deelpilots in de gewasgroepen: glasgroenten, snijbloemen en potplanten.

Lees meer

Inklappen

Kennis op Maat

Binnen Kennis op Maat wordt gewerkt aan het verzamelen, delen en uitwisselen van bestaande kennis over specifieke knelpunten en oplossingsroutes. Via overleggen en expertteams wordt kennis uitgewisseld met andere sectoren binnen de land- en tuinbouw. Glastuinbouw Nederland neemt deel aan de onderdelen: Integrale gewasbescherming, Biostimulanten & biocontrol, Biodiversiteit en Technologie (initiatiefnemer). Kijk hier voor de diverse advieskaarten.

Knelpunten en oplossingsroutes

Samen met LNV wordt gewerkt aan actuele knelpunten en bijbehorende oplossingroutes voor de lange en korte termijn. Glastuinbouw Nederland heeft voor de knelpunten bladluis, floeemzuigende insecten, fusarium, rups, trips en virussen een plan van aanpak opgesteld.

Contact

Kyra Broeders

Beleidsspecialist Plantgezondheid

Nieuws

Glastuinbouw Nederland - © 2024