Bijeenkomst Tuinbouw Jongeren Nederland over nieuwe waterregels

Nog minder dan vier jaar en dan moet de glastuinbouw voldoen aan de doelen uit de Europese Kaderrichtlijn Water. Wat betekent het voor telers om daaraan te voldoen? Daarover gaat de bijeenkomst van Tuinbouw Jongeren Nederland op 19 oktober. Teun Vereijken, bestuurslid van Tuinbouw Jongeren Nederland: "Je hoort tijdens de bijeenkomst wat mogelijke oplossingen zijn en doet inspiratie op bij collega’s uit bijvoorbeeld andere regio’s."

Vereijken waarschuwt dat de sector niet alleen met de Kaderrichtlijn Water te maken heeft. “Er komt nieuwe regelgeving op het gebied van water en bodem op ons af vanuit Brussel. Het is dus zaak om goed te weten wat er speelt en wat de gevolgen daarvan zijn voor de glastuinbouw. Als je je bedrijf wilt uitbreiden of je wilt een kas vervangen, moet je aan allerlei regels en voorschriften voldoen. Op het gebied van water zullen die eisen de komende jaren alleen maar strenger worden. Dat zal misschien nog wel tot een groter probleem uitgroeien dan stikstof."

Tijdens de bijeenkomst krijgen deelnemers handvatten worden aangereikt om zelf na te gaan wat ze op het eigen bedrijf kunnen doen om de waterkwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Die oplossingen zullen per bedrijf verschillen, vertelt Job Kaashoek, ook bestuurslid van Tuinbouw Jongeren Nederland. “Daarom is het heel waardevol om elkaars ervaringen daarmee onderling uit te wisselen. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die zijn aangesloten op een gezamenlijke riolering, zoals in de Bommelerwaard het geval is. Hoe bevalt dat? Er zijn ook moderne bedrijven die hun lekstromen al heel goed op orde hebben. Kunnen zij daar tips over geven, hoe hebben zij dat weten te bereiken?”

Bijeenkomst 19 oktober
De tweede jaarlijkse bijeenkomst van Tuinbouw Jongeren Nederland wordt gehouden op donderdag 19 oktober bij Deliflor Hoogveld in Nieuwaal (Bommelerwaard). Na energie vorig jaar, staat de bijeenkomst dit keer volledig in het teken van water. Meer informatie

Mario van Vliet

Glastuinbouw Nederland - © 2024