Wat je niet wist over Nederlandse rozen

Wat is er romantischer dan je geliefde op Valentijnsdag een bos rozen cadeau te geven? De mooiste rozen komen uit Nederlandse kassen. Het zijn rozen die je met een gerust hart kunt kopen, want ze worden met liefde, vakmanschap en op de duurzaamst mogelijke manier geteeld.

Wist je dat Nederlandse rozen...

…nog steeds tot de populairste valentijnscadeaus behoren?
Rozen staan steevast in de top drie van meest verkochte valentijnscadeaus. In de aanloop naar Valentijnsdag doen Nederlandse rozenkwekers en veiling Royal FloraHolland er alles aan om te zorgen dat er voldoende rozen in de winkels verkrijgbaar zijn. Er worden dan zo’n 45 miljoen Nederlandse rozen verkocht.

…makkelijk te herkennen zijn?
Een Nederlandse roos herken je aan de opvallend dikke bloemknop met een doorsnede van zeker vijf centimeter. De bloem staat op een lange, stevige steel met schone blaadjes.

…makkelijk te herkennen zijn?
Een Nederlandse roos herken je aan de opvallend dikke bloemknop met een doorsnede van zeker vijf centimeter. De bloem staat op een lange, stevige steel met schone blaadjes.

…wel twee weken mooi blijven in je vaas?
Van een Nederlandse roos kun je wel twee weken genieten als je op het volgende let: Zet de rozen na aankoop zo snel mogelijk in water. Gebruik een schone vaas. Voeg aan het water een druppeltje chloor en snijbloemenvoeding toe. Snijd met een scherp mesje de bloemstelen vier tot vijf centimeter schuin af. Verwijder de blaadjes van de stelen zodat er geen blaadjes onder water hangen. Zet de vaas met rozen op een tochtvrije plek en uit de zon. Ververs het water regelmatig zodat het niet troebel wordt.

…binnen 24 uur bij jou in de vaas kunnen staan?
Nederlandse rozentelers brengen de bloemen die ze dagelijks oogsten nog dezelfde dag naar de veiling. De volgende ochtend vroeg gaan de verse rozen naar de groothandels, bloemisten, supermarkten en tuincentra. Zo kunnen de bloemen nog dezelfde dag bij jou in de vaas staan.

…met de helft minder energie worden geteeld dan vijf jaar geleden?
Om mooie, grote en stevige bloemknoppen te vormen, hebben rozen warmte en licht nodig. De kassen worden daarom tijdens koude perioden verwarmd. LED-lampen zorgen ervoor dat de rozen tijdens donkere dagen voldoende licht krijgen. Daarvoor is tegenwoordig de helft minder energie nodig dan vijf jaar geleden. Dat komt omdat telers steeds zuiniger zijn met energie.

…steeds vaker zonder aardgas worden verwarmd?
Steeds meer rozentelers verwarmen hun kassen met aardwarmte (geothermie), dat is heet water uit aardlagen op twee tot drie kilometer diepte. Ook slaan telers in toenemende mate ’s zomers zonnewarmte uit de kas op, in ondergrondse waterlagen. In de winter pompt de teler dit warme water weer op voor verwarming van de kas. Zo gebruikt hij zijn kas als energiebron.

…de CO2-uitstoot van de industrie benutten?
Hoewel er in de lucht die we inademen al CO2 zit, groeit een roos beter met een beetje extra CO2. Daarom geven rozentelers hun bloemen extra CO2. Deze wordt afgevangen en gezuiverd bij industrieën in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven. Zo dragen rozentelers bij aan een circulaire economie, waarin reststoffen uit de ene sector grondstoffen zijn voor de andere sector.

…licht krijgen van energiezuinige LED-lampen?
Bijna alle Nederlandse rozentelers geven hun rozen extra licht met energiezuinige LED-lampen. Zij hebben daar de afgelopen jaren miljoenen euro’s in geïnvesteerd omdat dit zorgt voor een daling van de CO2-uitstoot. Als het donker is kunnen telers hun kassen met schermdoek afsluiten, zodat er van buitenaf geen LED-licht te zien is.

…door een leger van beestjes worden beschermd tegen ziekten?
Nederlandse rozentelers gebruiken speciale insecten om ziekten en schadelijke beestjes te slim af te zijn. Denk bijvoorbeeld aan roofmijten die de schadelijke spintmijt en vraatzuchtig beestjes als trips onschadelijk maken. Tegen vier van de vijf belangrijkste ziekten en plagen in rozen, zetten telers deze biologische gewasbescherming inmiddels succesvol in.

…jarenlang van dezelfde rozenplant geknipt kunnen worden?
De planten waaraan de rozen groeien, gaan tegenwoordig wel acht tot negen jaar mee. Vroeger was dat slechts vier jaar. Ook in dat opzicht is de Nederlandse roos dus een bloem die lang meegaat.

…met zorg en vakmanschap worden geteeld?
Om rozen te oogsten, moet je weten wanneer de bloemen rijp zijn. De vakmensen op de Nederlandse rozenteeltbedrijven hebben die kennis in huis. Het afsnijden van de bloemstelen gebeurt handmatig en vereist vakmanschap en hygiëne. Geen wonder dat rozentelers zuinig zijn op hun personeel. Er is veel aandacht voor een fijne werksfeer, een goed salaris en comfortabele werkomstandigheden. Buitenlandse medewerkers kunnen op goede huisvesting rekenen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024