Een bijbaan in de glastuinbouw

In de Nederlandse kassen wordt veel gewerkt met scholieren. Na school, maar vooral in de vakanties en in de weekenden zijn deze jongeren veel aan het werk in de glastuinbouw. Naast dat dat een bijverdienste is, is het samenwerken met andere jongeren ook erg gezellig. Voor veel telers zijn scholieren onmisbaar; een welkome aanwinst met toekomstperspectief. Telers geven scholieren ook graag een rondleiding door het bedrijf. Zo kunnen zij zien hoe veelzijdig het werken in en om de kas kan zijn. Ben jij ook benieuwd naar een bijbaan in de glastuinbouw? Ga eens op bezoek bij een teler bij jou in de buurt!

Werken in de glastuinbouw

Wil je een werkcarrière in de glastuinbouw? Vanuit je bijbaan is het mogelijk om door te groeien naar een vaste baan. Er zijn ook diverse tuinbouwopleidingen die je kunt volgen. Door te kiezen voor een deeltijdopleiding kan werken en leren op een goede manier worden gecombineerd. Lees hier meer over de carrièrekansen in de glastuinbouw.

Projecten gericht op jongeren

Dat scholieren en studenten een interessante doelgroep zijn voor glastuinbouwbedrijven, blijkt uit de diverse projecten die de afgelopen jaren zijn gestart. Op verschillende manieren worden jongens en meiden geïnformeerd over de veelzijdigheid van het werken in de kas. En wie kunnen dat beter vertellen dan de jongeren zelf. Bekijk hieronder de video's en berichten over de verschillende initiatieven in de glastuinbouw. 

Een aantal voorbeelden

Vlog uit de Kas

In Vlog uit de Kas gaat Daan bij scholieren met een bijbaan in de glastuinbouw langs om meer te weten te komen over hun bijbaan in of om de kas. Dit kan het werk zijn in de kas, zoals het plukken en sorteren van groente of bloemen, maar bijvoorbeeld ook hun werk op de marketing- of HRM-afdeling.

Go Go Greenhouse

Tuinders die deelnemen aan het project Go Go Greenhouse vertellen scholieren op hun bedrijf op een originele manier over de werkzaamheden in en om de kas. Rond de vakanties wordt de Go Go Greenweek georganiseerd en eind 2021 was de eerste Go Go Green Battle.

Tuinbouw als Tussenjaar

Heb je je middelbare school diploma gehaald en weet je niet welke studierichting je wil kiezen? Dan is een tussenjaar in de glastuinbouw een leerzame oplossing. Zo ontdek je waar je talenten en interesses liggen en kun je een bewuste keuze maken voor een vervolgopleiding.

Glastuinbouw Nederland - © 2023