Ontdek wat de glastuinbouw jou te bieden heeft

Op bedrijven in de glastuinbouw wordt steeds meer geautomatiseerd en gerobotiseerd. Waar het ene bedrijf steeds groter wordt, kiest het andere meer voor specialisatie en de afzet van nicheproducten. Beide ontwikkelingen zorgen ervoor dat werken in de glastuinbouw steeds afwisselender en uitdagender wordt. Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar talenten op vele gebieden.

Er zijn volop mogelijkheden voor een uitdagende baan. Zowel jonge als ervaren werknemers, die werkzaam zijn in biologie, natuur- of scheikunde, vinden een uitdaging in de kas. Maar minder bekend is dat de glastuinbouw ook veel te bieden heeft voor technisch opgeleide mensen, verkoopspecialisten, voedingsdeskundigen, data-analisten en marketeers. Dus ben je op zoek naar een nieuwe werkomgeving, denk dan ook eens aan de glastuinbouw. Dat geldt uiteraard ook voor stageplekken, of voor een leerzaam en interessant tussenjaar.

Facts & Figures

  • Jaarlijks werken in de glastuinbouw ruim 66.570 mensen.

  • In piekperiodes (de oogst in de zomer bijvoorbeeld, of voor de bekende feestdagen) loopt het aantal werknemers in de glastuinbouw op tot meer dan 100.620 mensen.

  • Steeds meer tijdelijke werknemers in de kas stromen door naar een functie in vast dienstverband.

Tuinbouwopleidingen

Als het werken in de glastuinbouw je aanspreekt, dan kun je natuurlijk een tuinbouwopleiding volgen. Die zijn er op mbo-, hbo- en wo-niveau. Neem eens een kijkje op de websites van de volgende scholen en laat je inspireren:

Mbo

Hbo

WO

Maar ook met andere opleidingen is het werken in en om de kas mogelijk. Breng eens een bezoek aan een glastuinbouwbedrijf om te ervaren wat de mogelijkheden zijn. In een modern teeltbedrijf zijn klimaatcomputers en sensoren niet weg te denken. Om alle geoogste versproducten goed en snel bij de klant te krijgen, zijn intern transport en logistiek van groot belang. Steeds meer bedrijven regelen bovendien hun eigen marketing en sales. In de glastuinbouw kun je je op diverse vlakken snel ontwikkelen; je krijgt veel verantwoordelijkheid en de doorgroeimogelijkheden zijn talrijk.

Dus welke opleiding je ook volgt, wil gaan volgen of inmiddels hebt afgerond, de kans is groot dat je daarmee aan de slag kunt in de glastuinbouw.

In de praktijk

Een Leven Lang Ontwikkelen

Je werkende leven je blijven ontwikkelen, dat is het motto van de glastuinbouw. Bij Duijvestijn Tomaten gebeurt dit al heel veel. Zo is Kim (foto links) in 2021 begonnen als locatiemanager en sinds januari 2023 is ze projectmanager.

'Elke dag is anders, dat maakt het hier zo leuk'

Arrieke van den Berg werkt bij aardbeienkwekerij Royal Berry in Bemmel, een dorp in de Betuwe, tussen Arnhem en Nijmegen. Ze is daar kwaliteitsmanager. Maar wat houdt haar werk precies in? En hoe word je eigenlijk kwaliteitsmanager?

Functies in beeld

De glastuinbouw staat bol van de slimme innovaties en duurzame productiemethoden: de Nederlandse glastuinbouw is op dit gebied zelfs koploper in de wereld. Daarnaast zijn er allerelei uiteenlopende functies, van transport tot sales en marketing. Er wordt veel samengewerkt in een team en iedere dag is anders.

Glastuinbouw Nederland - © 2024