Internationale werknemers

Automatisering en robotisering worden steeds belangrijker, maar op de meeste bedrijven is nog steeds veel productiewerk. Bovendien is het werk in veel teelten sterk seizoensgebonden.
Dat maakt dat telers veel mensen nodig hebben. Op de huidige arbeidsmarkt in Nederland zijn die onvoldoende beschikbaar. Daarom wordt veel samengewerkt met gecertificeerde uitzendbureaus, met name voor de werving en selectie van internationale werknemers. Om ervoor te zorgen dat wonen en werken voor deze medewerkers goed geregeld is, heeft Glastuinbouw Nederland een masterplan Internationale werknemers opgesteld. In dit masterplan is Goed werkgeverschap (dus goed voor je medewerkers zorgen) heel belangrijk. 

Trotse werkgevers in de kas

Het doel van het masterplan is te komen tot een sector die bekendstaat als een goede en aantrekkelijke werkgever met een professioneel en sociaal personeelsbeleid. Een veilige en gezonde werkomgeving met goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden (volgens de cao Glastuinbouw) zijn belangrijke onderdelen. Het moet de ondernemers in de glastuinbouw nog bewuster maken van hun verantwoordelijkheid richting álle werknemers op hun bedrijf.

Ervaringsverhalen van internationale werknemers

Prettig wonen dicht bij je werk in de kassen

Internationale werknemers hebben een fijne plek nodig om te wonen. Want, zegt Leendert van Tuijl van Linflowers Chrysanten: “Zonder huisvesting geen internationale werknemers.” Verschillende kwekerijen laten daarom voor hen op hun terrein woningen bouwen, zo ook bij Combivliet en Agrocare.

Kamil uit Polen

Kamil kwam in 2016 naar Nederland om eens wat anders te proberen dan werken in Polen. Vijf jaar later is hij ‘here to stay’ en ziet hij Polen als vakantieland. Hij begon bij een tomatenteler, zonder dat hij een woord Engels sprak, nu werkt hij als teamleider bij Kwekerij Moors.

Elvis uit Polen

Als Poolse Westlander is bedrijfsleider Elvis niet meer weg te denken bij Combivliet. Na vijftien jaar kent hij alle locaties van binnen en buiten. Zijn collega Martine noemt hem creatief en vooruitstrevend. Elvis vertelt over de uitdagingen in zijn werk en zijn succesfactor.

Mariusz uit Polen

Ruwe bolster blanke pit, dat is hoe je Mariusz goed kunt omschrijven. Als zeven jaar komt hij drie maanden naar Nederland voor seizoenswerk bij Blueberries Grathem. Hij spreekt (nog) geen woord Nederlands of Engels maar zijn kwaliteiten vielen op, wat resulteerde in een functie van teamleider tijdens het plukseizoen.

Robert uit Polen

Robert kwam veertien jaar geleden met zijn vrouw naar Nederland. Via de asperges kwamen ze terecht bij de blauwe bessen. Zijn vrouw heeft inmiddels een vaste aanstelling bij een andere organisatie, maar Robert is nog steeds trouw aan de blauwe bessen!

Huisvesting

Door als ondernemer te werken met gecertificeerde uitzendbureaus voor de internationale werknemers kunnen er duidelijke eisen en richtlijnen worden gesteld aan de huisvesting voor deze medewerkers. Ook als een ondernemer zelf zijn tijdelijke arbeidskrachten wil huisvesten, moet hij daarvoor gecertificeerd zijn. Misstanden op gebied van wonen en werken worden niet getolereerd. Zoals gezegd, goed werkgeverschap is ontzettend belangrijk, óók bij internationale werknemers. 

Glastuinbouw Nederland - © 2024