‘Ondernemer zijn is leuk, ook in lastige tijden’

Pieter Wijnen vormt samen met Koen Saris en Ton Smeets de directie van paprika- en komkommerbedrijf Wijnen Square Crops, gevestigd in Noord-Limburg. In april 2022 werd het familiebedrijf de winnaar van de prestigieuze Tuinbouw Ondernemersprijs. Een erkenning voor 25 jaar gepassioneerd ondernemerschap als directeur van het bedrijf dat zijn ouders in 1978 hebben gestart. Daar is Pieter Wijnen met recht trots op.

Lees het verhaal van Pieter

‘Elk jaar verder verbeteren in rozenteelt’

Daniel van den Nouweland is de directeur van rozenbedrijf Marjoland uit Waddinxveen. Hij werkt intensief samen met zijn zus Angelien, die verantwoordelijk is voor het eigen uitzendbureau Marjo Job. Vader Joop startte de kwekerij in 1978 in Bleiswijk, sinds 2000 is het familiebedrijf gevestigd in Waddinxveen.

Lees het verhaal van Daniel

‘Ons verhaal over kwaliteit en duurzaamheid wil ik graag uitdragen’

Als geboren Westlanders (Wateringen en ’s-Gravenzande) voelt de firma Duijnisveld zich al bijna vijftien jaar helemaal thuis in een teeltgebied zo’n vijftig kilometer noordelijker. “Hoewel de onderlinge afstand slechts enkele kilometers is, hebben we feitelijk in twee provincies een bedrijf. Nieuwveen ligt in Zuid-Holland en De Kwakel in Noord-Holland.” Duijnisveld is een echt familiebedrijf.

Lees het verhaal van Ruud

‘Potplanten zijn onmisbaar in een gezellig huis’

“Laat Tom het woord maar doen”, zo verwijst vader André van Winden naar de nieuwe generatie op het pot- en perkplantenbedrijf in het Drentse Erica. Aan enthousiasme en gedrevenheid geen gebrek bij Tom, die uitgebreid vertelt over met name de groene kamerplant zamioculcas. “Het is een intensieve teelt. De plant heeft een tropisch klimaat nodig. Dat betekent onder andere voldoende warmte en licht.”

Lees het verhaal van Tom

‘Onze heerlijke aardbeien worden heel duurzaam geteeld’

Waar veel aardbeientelers de afgelopen jaren de overstap hebben gemaakt van teelt in het open veld naar de kas, is de familie van Rob van Enckevort al sinds 1960 actief met teelt onder glas. Rob leek de logische bedrijfsopvolger, maar hij koos er in 2011 voor om in te stappen bij een bestaand bedrijf zonder opvolging. Vier jaar later heeft hij het aardbeienbedrijf overgenomen. Vorig jaar kocht hij een nabijgelegen kas waar komkommers worden geteeld.

Lees het verhaal van Rob

‘Mensen worden blij van onze chrysanten’

David van Tuijl is een van de drie eigenaren van chrysantenbedrijf Linflowers. De rest van de directie bestaat uit zijn broer Rochus en diens zoon Leendert. Sinds 1978 teelt het familiebedrijf het hele jaar door chrysanten. De vierde locatie werd begin 2022 in gebruik genomen. Alle bloemen worden afgezet via Royal FloraHolland. 60% daarvan loopt via de veilingklok, de rest wordt rechtstreeks op contract of via webshops verkocht. Oost-Europa is de belangrijkste afzetmarkt.

Lees het verhaal van David
Glastuinbouw Nederland - © 2024