Groen eten

Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl, maar onder andere ook essentieel in de strijd tegen obesitas. Groenten uit de kas horen daar uiteraard bij. Het voldoende en gevarieerd eten van verse groenten en vers fruit zorgt voor een betere conditie. Daarmee liggen gezondheid en geluk in elkaars verlengde.

Maar wist je ook dat groenten en fruit het gebruik van medicijnen van diabetespatiënten kan verminderen. Ook mensen die herstellen van een hartoperatie of -infarct blijken veel baat te hebben bij het aanpassing van hun (eet)gewoontes, met de nadruk op meer verse groenten. Groen is goed!

Kinderarts Koen Joosten over gezonde leefstijl bij jongeren

In de media verschijnen regelmatig berichten over toenemend overgewicht bij consumenten, met name ook bij kinderen en jongvolwassenen. “Heel zorgwekkend”, vindt kinderarts Koen Joosten, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam, die signalen.

Koen: "Groenten en fruit zijn een essentieel onderdeel van het voedingspatroon van kinderen, gezien alle voedingsstoffen die nodig zijn voor kinderen om te kunnen groeien en ontwikkelen. Jonge kinderen hebben door de snelle groei ten opzichte van volwassenen een verhoogde behoefte, niet alleen aan macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) maar ook aan vitamines en mineralen. Groenten en fruit uit de Nederlandse kassen zijn een onmisbare schakel in de voorziening hiervan."

Lees het verhaal van Koen

Goede beestjes

Planten in de kas kunnen ook ziek worden, of aangetast door een schadelijke beestje. Gewasbeschermingsmiddelen zijn dan de oplossing, zoals ook een dokter medicijnen voorschrijft bij lichamelijke klachten. Steeds vaker komt de oplossing gelukkig uit de natuur zelf. Groene, natuurlijke producten die de plant sterker maken en goede beestjes die de schadelijke insecten bestrijden. Ook dat is ‘groen eten’.

Ondernemers aan het woord

Beestjes inzetten tegen beestjes

Voor de bescherming van de paprika’s gebruikt Wouter Overgaag in zijn kassen zoveel mogelijk biologische middelen. “Het liefst zetten we vriendelijke beestjes in tegen schadelijke beestjes. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.”

Gezonde tomaat met lycopeen

Wat maakt de tomaat extra gezond? Een tomaat bevat niet alleen veel Vitamine C, maar vooral ook een hoog lycopeen-gehalte. Chantal Stolze van Harvest House: “Onze tomaten passen prima bij een gezonde en vitale levensstijl, mede doordat de tomaten boordevol vitamine C en kalium zitten.”

Het huis van de gezonde leefstijl

Als we van jongs af aan gewend zijn om lekker en gezond te eten, dan doen we dat voor de rest van ons leven. Daarom is het vroeg gezond leren snacken door kids, een super positieve ontwikkeling. Nederlandse glastuinbouwondernemers zijn zich daarvan bewust en spelen daarop in met hun producten. Sandra Huysman (Westlandse Aardbei) teelt aardbeien en vertelt hierover.

Glastuinbouw Nederland - © 2024