De circulaire kas

Lees hoe dit werkt

De Nederlandse glastuinbouw

Het telen van groenten, fruit, bloemen en planten in kassen gebeurt al 100 jaar. Eerst waren dat lage, platte kasjes waarin vooral sla werd geteeld. Later gingen de kassen ‘de lucht in’ en werd het een teeltruimte en werkplek die bescherming biedt tegen weersomstandigheden. Inmiddels is de professionele glastuinbouw in Nederland gegroeid tot wel 14.000 voetbalvelden groot!

Ook is de glastuinbouw in Nederland op grote schaal gemoderniseerd. Vernieuwingen en innovaties maken het mogelijk om de plant optimaal te verwennen. Bovendien kunnen telers in de gecontroleerde omgeving van de kas heel goed rekening houden met het milieu. Duurzaamheid staat voorop bij de ruim 3.300 glastuinbouwbedrijven.

Wat kun je op deze website vinden?

  • Meer informatie over wat er in en om de kas gebeurt.
  • Alles over de verschillende producten die worden geteeld.
  • Welke bijdrage de glastuinbouw levert aan de Nederlandse samenleving.
  • Wat het economische belang van de sector is.
  • Hoe ondernemers omgaan met duurzaamheid in de kas.
  • Carrière in en om de kas: alles over werken in de glastuinbouw.

Daarnaast kun je altijd het laatste nieuws over de glastuinbouw teruglezen én zie je op de agenda welke leuke evenementen of activiteiten er te doen zijn in jouw omgeving!

Uitgelicht

Samen fiksen we het!

Wij zijn de telers die nieuwe wegen inslaan, die vergroening omarmen en verantwoordelijkheid nemen. Wij geven om een groene, duurzame toekomst voor Nederland.

Wij anticiperen op veranderende omstandigheden en zetten stappen om steeds duurzamer en efficiënter te telen. Hoewel we al grote grote stappen hebben gezet, zijn we er nog niet. Maar wij weten: zo lang je meeverandert, blijft er een plek voor je in Nederland om gezonde producten te telen. Samen fiksen we het!

Agenda

Op 14 juni vindt de jaarlijkse bijeenkomst plaats van het Praktijkcluster Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, onderdeel van CIV Groen. Glastuinbouw Nederland maakt deel uit van het bestuur van CIV Groen Praktijkcluster Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Het programma gaat over de Kaderrichtlijn Water (KRW), CSRD, dat is een wettelijk verplicht duurzaamheidsverslag waar iedereen in de sector (in)direct mee te maken krijgt (in 2026 over 2025). Niet alleen bedrijven moeten zich verantwoorden maar ook ketenpartijen en verschillende stakeholders, iedereen in de sector krijgt hier dus (in)direct mee te maken. Ook staat de grote behoefte aan talent en versterking van innovatiekracht van de ondernemers op de agenda. Er moet meer instroom naar de opleidingen, hybride leren wordt steeds belangrijker en zijn er te weinig docenten. Wat kan de samenwerking onderwijs – bedrijfsleven aan oplossingen bijdragen. 

Input vanuit ondernemers en hr-professionals is bij deze onderwerpen essentieel en zijn van harte uitgenodigd voor 14 juni.

Collega’s van Glastuinbouw Nederland werken mee aan de voorbereiding van de bijeenkomst.

Nieuws

Wat groeit er in de kas? Snijbloemen

In de Nederlandse kassen groeien allerlei prachtige bloemen. Snijbloemen zijn bijvoorbeeld bloemen en takken die we van planten snijden om voor de sier te gebruiken, zoals voor een bloemstuk, corsage of in een vaas. De meest geteelde snijbloemen in…

Wat groeit er in de kas? Potplanten

Wist je dat de planten bij jou thuis en in de tuin gewoon uit de kas komen? In de Nederlandse kassen worden heel veel verschillende potplanten geteeld. De naam zegt het eigenlijk al: deze planten worden geteeld in potten. Er zijn verschillende…

Facts & Figures

  • Nederland telt een glastuinbouwoppervlakte van ruim 9.400 hectare. Dit zijn wel 14.000 voetbalvelden.

  • De Nederlandse glastuinbouw telt een exportwaarde van € 10,8 miljard.

  • Ruim 3.300 professionele glastuinbouwbedrijven zijn er in Nederland.

Stel hier je vraag

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Glastuinbouw Nederland - © 2024