Gezonde tomaat met lycopeen, neem er nog een!

Dat groenten gezond zijn is een algemeen gegeven. Steeds vaker hoor en lees je dat de tomaat op dat gebied de koploper is. Een tomaat bevat niet alleen veel Vitamine C, maar vooral ook een hoog lycopeen-gehalte. Hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen ze bevatten. Maar wat is lycopeen en waarom maakt dat de tomaat extra gezond? We gaan op zoek naar de antwoorden. Vragen over de verkrijgbaarheid van lycopeentomaten leggen we voor aan Chantal Stolze. Zij is product marketeer bij Harvest House, een internationale coöperatie waar telers van tomaten, paprika’s en komkommers zijn aangesloten. Een van hun merken is ‘Harvest of Health’.

“Het is inderdaad aangetoond dat tomaten rijk zijn aan lycopeen”, zo begint Chantal. “Het is een natuurlijk pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken. Het wordt vooral gevormd tijdens het rijpingsproces.” Dat de tomaat als gezond wordt beoordeeld heeft te maken met het feit dat lycopeen tot de antioxidanten behoort. Antioxidanten helpen DNA-schade in ons lichaam te repareren. Lycopeen is een fytonutriënt; een plantaardige stof. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het eten van groenten en fruit die lycopeen bevatten, mogelijk een gunstig effect heeft op de gezondheid. Het menselijk lichaam kan dit stofje niet zelf aanmaken, maar moet het halen uit plantaardige voeding. Lycopeen werkt onder meer cholesterolverlagend en stimuleert de bloedsomloop.

Een van de leden van Harvest House is tomatenteler Lans. Op hun bedrijven worden drie rassen geteeld met een hoger percentage lycopeen dan de meeste andere tomaten. Deze tomaten – een middeltrostomaat, een cocktailtrostomaat en een mini-troscherrytomaat - worden exclusief verkocht onder het merk ‘Harvest of Health’.

Ondanks de aanwezigheid van lycopeen en de door de wetenschap aangetoonde kenmerken daarvan, is Chantal voorzichtig met het ‘claimen’ van mogelijke gezondheidseffecten. “Wij zijn telers geen medische wetenschappers. We kunnen aantonen dat deze tomaten meer lycopeen bevatten, zoals op andere producten wordt vermeld dat er bijvoorbeeld meer calcium of omega-3 in zit. Het is aan de consument om daar vervolgens zelf conclusies uit te trekken en speciaal op zoek te gaan naar Harvest of Health-tomaten. Wij willen vooral uitstralen dat onze tomaten prima passen bij een gezonde en vitale levensstijl, mede ook doordat de tomaten boordevol vitamine C en kalium zitten.”

Lycopeen zit vooral in tomaat, maar onder andere ook in paprika, watermeloen, chilipeper en de minder bekende guave en rozenbottel. Harvest of Health specialiseert zich puur in tomaat, om de logische reden dat Lans nu eenmaal een tomatenteler is. Het overbrengen van de gezonde boodschap gaat volgens Chantal beter in een gespecialiseerde groentewinkel dan in een supermarkt. “Al tien jaar leveren we Harvest of Health aan groentewinkels. Daar komen toch meer consumenten die bewuste keuzes maken. Ons verhaal van vitaliteit kunnen we daar goed kwijt. De tomaten zijn door een opvallende, frisblauwe doos en een label aan elke tros goed herkenbaar. In elke doos doen we bovendien een aantal receptenkaartjes met tips en informatie. Het verhaal van onze Harvest of Health tomaten willen we zo goed mogelijk overbrengen. Het eten van tomaten is bovendien heel laagdrempelig; rauw in een salade of op de boterham; lekker én gezond.”

Cocktailtrostomaten
Glastuinbouw Nederland - © 2024