Pieter Wijnen (foto midden) vormt samen met Koen Saris (links) en Ton Smeets (rechts) de directie van paprika- en komkommerbedrijf Wijnen Square Crops, gevestigd in Noord-Limburg. In april 2022 werd het familiebedrijf de winnaar van de prestigieuze Tuinbouw Ondernemersprijs. Een erkenning voor 25 jaar gepassioneerd ondernemerschap als directeur van het bedrijf dat zijn ouders in 1978 hebben gestart. Daar is Pieter Wijnen met recht trots op.
Ondernemer: Pieter Wijnen
Locatie: Egchel en Grubbenvorst
Teelt: Glasgroente
Product: Komkommer, inclusief mini’s, paprika: rood, geel, oranje en puntpaprika
Omvang: 50 ha
Personeel: 100 vaste medewerkers (75 fte)
Innovatief en veerkrachtig
“Ik ben wie ik ben”, antwoordt de teler op de vraag wat zijn manier van ondernemen kenmerkt. “Publiciteit zoeken is niet mijn hobby, maar door het winnen van de Tuinbouw Ondernemersprijs zijn we als bedrijf wel toegankelijker geworden. Die spin-off is ook positief voor de omgeving. Het laat zien dat we niet zomaar een tuinbouwbedrijf zijn.”
Innovatief, marktgericht, duurzaam, flexibel en veerkrachtig, zijn enkele kenmerken die de jury aan Wijnen verbindt. Ook het personeelsbeleid, met onder andere eigen huisvesting voor de internationale werknemers, wordt geroemd. “We hebben flink aan de weg getimmerd de afgelopen jaren, onder andere qua schaalgrootte. We hebben een modern bedrijf waarin ketenverkorting en verduurzaming hoge prioriteit hebben.”
Kennis en kunde
Plezier hebben in hetgeen je doet. Dat is voor Pieter Wijnen de basis van goed ondernemerschap. “Ondernemer zijn is leuk. Dat zeg ik ondanks dat we ook zeker moeilijke tijden hebben gehad, bijvoorbeeld tijdens de kredietcrisis van een aantal jaren geleden.” Het totaalplaatje moet kloppen, zo benadrukt hij. “Daar heb je een gemotiveerd team voor nodig, waarin de kennis en kunde van ieder teamlid optimaal kunnen worden benut.”
Productie, energie, personeel en toegevoegde waarde zijn de elementen waar Wijnen Square Crops nadrukkelijk op inzet. “Die toegevoegde waarde komt het beste tot uiting in een meer rechtstreeks contact met afnemers. Samenwerking binnen de telersvereniging vormt daarvoor de basis.”
Terug naar fossiel
Uiteraard bepaalt energie ook bij Pieter Wijnen momenteel een belangrijk deel van de agenda. “Wij hebben als voordeel dat we op dat gebied erg flexibel zijn. We hebben gekozen voor diverse opties om zo duurzaam mogelijk in onze energiebehoefte te voorzien. Dat biedt ons daardoor kansen, ondanks de overspannen energiemarkt van dit moment.”
Pieter is ervan overtuigd dat er ook op de lange termijn plaats is voor een innovatieve glastuinbouwsector. “Als jonge ondernemer moet je wel alle risico’s in acht nemen.” Hij doelt daarbij met name op de rol van de overheid. “Die overheid geeft momenteel weinig zekerheid op continuïteit. Dat is voor een ondernemer wel essentieel. Tegen ontwikkelingen op de energiemarkt kun je je wapenen, maar van de politieke rollercoaster word ik niet vrolijk. Als je bedrijven hebt overgehaald om te verduurzamen op gebied van energie, dan moet je ze nu niet frustreren met regelgeving waardoor je wordt gedwongen om terug te gaan naar fossiele brandstoffen.”