Onze tuinders: Rob van Enckevort

‘Onze heerlijke aardbeien worden heel duurzaam geteeld’

Waar veel aardbeientelers de afgelopen jaren de overstap hebben gemaakt van teelt in het open veld naar de kas, is de familie van Rob van Enckevort al sinds 1960 actief met teelt onder glas. Rob leek de logische bedrijfsopvolger, maar hij koos er in 2011 voor om in te stappen bij een bestaand bedrijf zonder opvolging. Vier jaar later heeft hij het aardbeienbedrijf overgenomen. Vorig jaar kocht hij een nabijgelegen kas waar komkommers worden geteeld. “Dat hebben we voorlopig zo gelaten, waardoor we naast zachtfruit nu ook vruchtgroente telen. Het werken op meerdere locaties zijn we overigens al langer gewend, want onze 5,3 ha aardbeien zijn ook verdeeld over drie locaties in Noord-Limburg.”

Over De Peelkroon

Ondernemer: Rob van Enckevort

Locatie: America

Teelt: 5,3 ha aardbeien, 2,2 ha komkommers

Product: 3 verschillende rassen aardbeien, voor spreiding afzet en arbeid

Omvang: 7,5 ha

Personeel: 60-65 werknemers, vooral in eigen beheer

Vooruitstrevend, maar niet revolutionair, zo omschrijft Rob zijn bedrijf. Er worden wel proeven gedaan met aardbeienteelt onder belichting, om het seizoen te kunnen verlengen. “Maar de basis blijft vooralsnog twee teeltrondes per jaar”, zegt hij. “Door de keuze voor drie verschillende rassen kunnen we elk seizoen wat meer spreiden. De eerste periode begint eind maart, de tweede begin september. De rassen die we telen zijn niet de standaard soorten. Wij kiezen voor rassen die we zo duurzaam en arbeidsvriendelijk mogelijk kunnen telen. Uiteraard zonder concessies te doen aan kwaliteit, smaak en productie.”

Sterk en weerbaar
Het steekt de aardbeienteler uit Noord-Limburg dat veel consumenten denken dat er in Nederlandse aardbeien veel chemische middelen zitten. “Het tegendeel is waar, maar de misvatting ‘gifkoninkje’ is hardnekkig. Mensen zouden eens bij ons moeten kijken. Onze aardbeien worden vrijwel biologisch geteeld, met het enige verschil dat wij telen in goten en niet in de grond. Door deze teelttechnieken zijn we in staat om optimaal gebruik te maken van grondstoffen als water en meststoffen. En komt het bodemleven dat we toevoegen aan het substraat goed tot zijn recht.”

Het gewas sterker en weerbaarder maken, zo is het uitgangspunt van Rob van Enckevort. “Dat is het resultaat van een mooie samenwerking met een groep aardbeientelers, genaamd Fragaria Innova. Dit is een samenwerking tussen acht Noord-Limburgse en Oost-Brabantse aardbeientelers. We hebben grote stappen gezet, waardoor het gebruik van gewasbescherming fors is teruggebracht. Organische meststoffen en biologische bestrijding werpen letterlijk en figuurlijk mooie vruchten af.”

Grote stappen gezet
Het is niet de markt die Rob en zijn collega’s richting deze duurzame teeltmethode heeft geduwd. “Dit komt geheel uit eigen overtuiging en ambitie. Het is ook niet zo dat we hierdoor een hogere prijs krijgen voor onze aardbeien. Ik ben er echter van overtuigd dat dit de toekomst is. Dat het op termijn onze ‘licence to produce’ wordt. In andere agrarische sectoren hebben we de afgelopen jaren gezien dat producenten hun werkwijze moesten aanpassen na een calamiteit. Die situatie wil ik voor zijn, door de teelt nu al naar een hoger en duurzamer niveau te brengen. Ik ben er trots op dat we al grote stappen hebben gezet en dat wil ik de consument ook graag vertellen. Uiteindelijk streef je er altijd naar om alles naar een nog hoger of beter niveau te tillen. Dit gaat niet van vandaag op morgen. De grootste veranderingen vinden meestal gestaag plaats.”

Glastuinbouw Nederland - © 2024