Onze tuinders: Ruud Duijnisveld

‘Ons verhaal over kwaliteit en duurzaamheid wil ik graag uitdragen’

Als geboren Westlanders (Wateringen en ’s-Gravenzande) voelt de firma Duijnisveld zich al bijna vijftien jaar helemaal thuis in een teeltgebied zo’n vijftig kilometer noordelijker. “Hoewel de onderlinge afstand slechts enkele kilometers is, hebben we feitelijk in twee provincies een bedrijf. Nieuwveen ligt in Zuid-Holland en De Kwakel in Noord-Holland.” Duijnisveld is een echt familiebedrijf. Ruud, zijn neef Leo en hun beide echtgenotes zijn aandeelhouder, aangevuld met de teeltspecialist van locatie De Kwakel. “De vader van mij en die van Leo hebben in het verleden samen een bedrijf gehad, maar beide broers zijn vervolgens - met ons - apart verder gegaan. De wens van schaalvergroting heeft ons een jaar of vijftien geleden weer bij elkaar gebracht. En dat in een voor veel collega’s verrassend teeltgebied. Nieuwveen staat vooral bekend als sierteeltgebied, maar het is er mooi om te wonen, had zeker destijds aantrekkelijke grondprijzen en bood voldoende gelegenheid voor schaalvergroting. In stappen zijn we gegroeid tot 9,2 ha. In 2016-2017 besloten we om uit te breiden met een tweede locatie. Dat is een mooie zichtlocatie geworden in de Kwakel”, zo belicht Ruud de geschiedenis van het paprikabedrijf in vogelvlucht.

Over Firma Duijnisveld

Ondernemer: Ruud Duijnisveld

Locatie: Nieuwveen (9,2 ha) en De Kwakel (9 ha)

Omvang: 18,2 ha

Teelt: Paprika

Product: Alleen rode paprika’s

Personeel: 10 in de winter, 30 in de zomer (vooral uitzendkrachten)

Veel voldoening
Het is een bewuste keuze van het bedrijf om alleen rode paprika’s te telen en ook van één ras. “Dat biedt logistieke voordelen en de mogelijkheid om te specialiseren. Wij leveren veel aan Japan en het Verenigd Koninkrijk. Dat zijn afzetmarkten met specifieke eisen. Daarom kijken we samen met onze accountmanager van telersvereniging Oxin Growers voortdurend naar het ras dat daar het beste bij aansluit. Zij leggen contact met exporteurs die gespecialiseerd zijn in onze belangrijkste afzetlanden.”

Het telen van paprika’s die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen die afnemers stellen, dat is de passie van Ruud Duijnisveld en dat is wat hem dagelijks trots maakt en voldoening schenkt. “Ondanks de groei van het bedrijf, blijf ik zelf verantwoordelijk voor de teelt op locatie Nieuwveen. Energie, techniek en onderhoud zijn andere kerntaken in mijn pakket.” Een mooi gewas dat lekker groeit, dat consumenten blij maakt. Het geeft Ruud veel voldoening als dat lukt, zeker als ook de logistiek en de energie goed zijn geregeld. “Ondernemen in de glastuinbouw wordt complexer naarmate het bedrijf groeit, maar voor mij blijft de teelt de basis en de hoogste prioriteit.”

Mensen informeren
Gezond en duurzaam, dat zijn kenmerken die Firma Duijnisveld aan de eigen rode paprika’s koppelt en ook wil meegeven aan de consument. “Onze afnemers zitten weliswaar verder weg, maar ik vind het heel belangrijk dat onze omgeving weet hoe wij telen en aan welke strenge eisen op gebied van kwaliteit, duurzaamheid en voedselveiligheid wij moeten voldoen. Dat verhaal willen we graag vertellen.” Het jaarlijkse evenement Kom in de Kas is daar uiteraard een uitgelezen gelegenheid voor, maar Ruud constateert dat die bezoekersstroom doorgaans vooral bestaat uit mensen die al een relatie hebben of hadden met de glastuinbouw. “Maar de bewoners van hartje Amsterdam zijn veel lastiger te bereiken, terwijl die in toenemende mate wel een mening hebben over de glastuinbouw. Zeker momenteel vanwege de energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Niet alleen die consumenten, maar bijvoorbeeld ook de landelijke pers zou zich beter moeten verdiepen in de glastuinbouw. Ik ben altijd bereid om mensen te informeren en inspireren.”

Glastuinbouw Nederland - © 2024