Onze tuinders: Tom van Winden

‘Potplanten zijn onmisbaar in een gezellig huis’

“Laat Tom het woord maar doen”, zo verwijst vader André van Winden naar de nieuwe generatie op het pot- en perkplantenbedrijf in het Drentse Erica. Aan enthousiasme en gedrevenheid geen gebrek bij Tom, die uitgebreid vertelt over met name de groene kamerplant zamioculcas. “Het is een intensieve teelt. De plant heeft een tropisch klimaat nodig. Dat betekent onder andere voldoende warmte en licht.”

Over Kwekerij van Winden

Ondernemer: Tom van Winden

Locatie: Erica

Omvang: 17 ha

Teelt: Kamerplanten en perkplanten

Product: Hoofdteelt is kamerplanten (11 ha) met name Zamioculcas

Personeel: 50 medewerkers in vaste dienst, 20 flex in hoogseizoen perkgoed

Specialisme
Het is een zeer gespecialiseerde teelt, de groene kamerplant zamioculcas. De naam zal niet bij iedereen direct een beeld oproepen, maar de plant zelf wel. Niet voor niets neemt de populariteit daarvan de laatste jaren stap voor stap toe. “Met vallen en opstaan hebben we deze plant goed leren telen. Dat was niet eenvoudig, want het is een eigenzinnige knolplant met slechts twee opties: groeien of niet groeien. Er is veel tijd gestoken in de vraag hoe we de zamioculcas goed in de groeimodus krijgen.”

Als de plant vervolgens bij de consument op tafel staat, is het een relatief makkelijk plant qua onderhoud. De ondergrondse knol is namelijk een buffer voor water. De plant kan derhalve best een dagje zonder water. “We zijn nu nog volop bezig om zo energiezuinig mogelijk te telen en te kijken hoe we een stabiel teeltklimaat kunnen realiseren.”

Meeveranderen
Graag wil Tom de afstand tussen de consument en de teler verkleinen. “Er zit veel meer achter een modern glastuinbouwbedrijf dan de meeste mensen denken. De plant is het eindproduct, maar hoe groeit die? We zijn als glastuinbouw een belangrijke sector en kunnen op gebied van verduurzaming nog meer bereiken als we kunnen samenwerken met andere sectoren, maar ook met gemeenten. De groentetelers spelen een belangrijke rol in de voedselzekerheid, de sierteelt is essentieel om huizen, kantoren en scholen leuker, gezonder en gezelliger te maken.”

De grootste uitdaging is volgens Tom hoe in gezamenlijkheid de energietransitie op gang wordt getrokken en iedereen op één lijn komt. “Daarbij speelt ook de consument een rol. Ook die moet veranderen en meebewegen. Bepaalde producten worden wellicht niet meer geteeld in ons land, of worden duurder.”

Kwaliteit
Een goed op elkaar ingespeeld team van werknemers. Dat is waar Tom als jonge ondernemer het meest trots op is. “We zijn goed op elkaar ingespeeld. Dagelijks verwerken we heel veel planten, die op tijd en in goede kwaliteit bij een groot aantal tevreden afnemers moeten worden bezorgd. Daarbij houden we ook de hoge kwaliteit van de planten nauwlettend in de gaten.”

Glastuinbouw Nederland - © 2024