Schoon water door unieke samenwerking in de Bommelerwaard

Tuinders willen groenten, fruit, potplanten en bloemen telen zonder water te vervuilen met gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen. Daarom hebben zij in de Bommelerwaard samen met Gemeente Zaltbommel en Waterschap Rivierenland de handen ineengeslagen om afvalwater uit de glastuinbouw te zuiveren.

De Bommelerwaard heeft iets unieks op het gebied van waterzuivering: een afvalwaterzuiveringscollectief voor de glastuinbouw. Sinds 2020 wordt afvalwater van glastuinbouwondernemers afgevoerd en gezuiverd via een speciale tuinbouwriolering.

Kennis bundelen

Waar vrijwel overal in Nederland glastuinbouwers een eigen waterzuiveringsinstallatie bij het eigen bedrijf hebben, kozen veel Bommelerwaardse glastuinbouwondernemers ervoor om samen te werken met overheidsinstellingen. Door deze samenwerking wordt kennis op de juiste plekken ingezet. Tuinders zien ook het belang van schoon water in. Door samen te werken met een professionele partij zoals het Waterschap geven ze dit uit handen. Waterschap Rivierenland heeft de juiste kennis over het zuiveren van water, waardoor er meer zekerheid is over de waterkwaliteit. Dat is een win-winsituatie. Provincie Gelderland subsidieerde een gedeelte en droeg daarmee ook bij aan de realisatie.

Voorlopen op regels 2027

Het 32 kilometer lange tuinbouwriool brengt afvalwater van 51 Bommelerwaardse tuinders naar de rioolzuiveringsinstallatie in Zaltbommel en staat los van het ‘normale riool’. Hierdoor kan het afvalwater op een speciale en efficiënte manier worden gezuiverd. In het afvalwater van de tuinbouw zit geen ontlasting, maar zitten wel gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Dit specifieke water vraagt daarom om een specifieke zuivering. In de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Zaltbommel is een gedeelte specifiek ingericht voor het water uit de glastuinbouw. Hier staan tien filters die het afvalwater voor minimaal 95 procent zuiveren. Door de speciale technieken die worden gebruikt, worden ook meststoffen uit het water gehaald. Daarmee voldoen veel telers in de Bommelerwaard nu al aan de eis dat in 2027 ook de meststoffen uit het water gehaald moeten worden.

Glastuinbouw Nederland - © 2024