De bijdrage van de glastuinbouw aan een duurzamer Nederland

Het is deze week de Nationale Klimaatweek. Iedereen kan bijdragen aan een duurzamer Nederland, de glastuinbouw doet dit ook! Hoe dan? Groene plantenkweker Leon Ammerlaan (Ammerlaan The Green Innovator) vertelt hierover.

"Elk glastuinbouwgebied in ons land heeft een regionale energiestrategie opgesteld, met plannen variërend van geothermieprojecten en zonnepanelen, tot zonneboilers en windenergie. Daarin ligt de basis om woningen te verwarmen met de energie uit de glastuinbouw. En daar ligt de toekomst van de sector. Dat vereist wel dat er krachtige clusters worden gevormd.

Middels warmtecoöperaties komt dat al goed van de grond. Glastuinbouw Nederland, de sectororganisatie van de glastuinbouw, speelt daarin een belangrijke rol. Bij die clusters moeten woonkernen worden gerealiseerd, want transport van warmte is duur en tijdens elke omzetting gaat energie verloren. Hoe dichter bij de bron, hoe beter. Samenwerkende clusters zorgen voor een win-win situatie voor de glastuinbouw."

Hoe voorkomen tuinders wateroverlast?

Het is vandaag Wereldwaterdag! Wist je dat de glastuinbouw een belangrijke bijdrage kan leveren in het voorkomen van wateroverlast? Tuinders in het West- en Oostland zorgen ervoor dat omwonenden droge voeten houden tijdens zware regenval.

Anna (11) en haar droombaan: plantenkweker

De 11-jarige Anna weet al wat ze later het liefst wil worden: plantenkweker! In een aflevering van de YouTube-serie ‘Later als ik groot ben’ gaat ze voor een dag aan de slag als plantenweker bij VDE Plant in Woudbrugge. Anna leert onder andere over…

Wat groeit er in de kas? Glasgroenten

Door de juiste hoeveelheid licht, water en warmte in de kas, kunnen in de Nederlandse kassen allerlei gezonde groenten groeien. Groenten die in de kas groeien worden ook wel glasgroenten genoemd. De meest geteelde groenten in de Nederlandse kassen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024