Directeur voor één dag: ‘Interessant om energietransitie vanuit telersperspectief te ervaren’

Tessa van den Bergh mocht zich op donderdag 17 november ‘directeur voor één dag’ noemen. Voorzitter voor één dag is wellicht een betere benaming, want ze liep die dag mee met Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Die rol ging haar makkelijk af en dat heeft ongetwijfeld veel te maken met haar huidige stage bij het team Energietransitie glastuinbouw bij het ministerie van LNV.

Ze is net klaar met haar bachelor studie in milieu aan Wageningen Universiteit, na een minor politicologie in Canada. “In de afgelopen maanden heb ik bij LNV veel van de glastuinbouwsector meegekregen vanuit een overheidsperspectief. Daar is mijn interesse voor dit dagprogramma bij Glastuinbouw Nederland vandaan gekomen. Ik ben geïnteresseerd in de energietransitie vanuit ondernemersperspectief.”

Initiatief vanuit de sector
Tessa is al langer bekend met de glastuinbouw en bewondert vooral de innovatieve mindset van de tuinders. “De sector is in zijn klimaatdoelen heel ambitieus, en ik vind het bijzonder dat dit vanuit de sector zelf komt. Verder wordt er zo hard gewerkt aan verduurzaming en energiebesparing, waarbij het initiatief wederom uit de sector zelf komt. Ik heb dat nergens anders in de land- en tuinbouw zo gezien. Ten slotte vind ik het fantastisch dat wij in Nederland een grote variatie aan plantaardig voedsel en planten zelf kunnen produceren. Daar wil ik graag aan bijdragen en meer over leren.”

Gevarieerde actvititeiten
Een dag aan de zijde van Adri Bom-Lemstra bracht haar meer dan verwacht. "Op voorhand heb ik een programma gekregen, maar de variatie aan activiteiten heeft me best verbaasd", zo kijkt Tessa terug. "Ik heb een bedrijfsbezoek meegemaakt - Hofland Flowering - was bij de opname van KasTopics, heb meegedaan aan een communicatieoverleg voor de sierteelt en aan een overleg met gemeentes."
Tessa vond het bovendien erg gezellig om met Adri op pad te zijn. "Ze heeft openlijk verteld over haar werkzaamheden en over Glastuinbouw Nederland. Ook haar positie als vrouw met een belangrijke functie in de glastuinbouw kwam ter sprake. Haar adviezen neem ik zeker mee in mijn verdere studie en loopbaan. Het was een hele leuke dag om mee te maken."

Roger Abbenhuijs

Hoe voorkomen tuinders wateroverlast?

Het is vandaag Wereldwaterdag! Wist je dat de glastuinbouw een belangrijke bijdrage kan leveren in het voorkomen van wateroverlast? Tuinders in het West- en Oostland zorgen ervoor dat omwonenden droge voeten houden tijdens zware regenval.

Anna (11) en haar droombaan: plantenkweker

De 11-jarige Anna weet al wat ze later het liefst wil worden: plantenkweker! In een aflevering van de YouTube-serie ‘Later als ik groot ben’ gaat ze voor een dag aan de slag als plantenweker bij VDE Plant in Woudbrugge. Anna leert onder andere over…

Wat groeit er in de kas? Glasgroenten

Door de juiste hoeveelheid licht, water en warmte in de kas, kunnen in de Nederlandse kassen allerlei gezonde groenten groeien. Groenten die in de kas groeien worden ook wel glasgroenten genoemd. De meest geteelde groenten in de Nederlandse kassen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024