‘Gerbera’s zijn blijmakers, vooral ook op Moederdag!’

Moederdag, de dag bij uitstek om je moeder, schoonmoeder, grootmoeder in het zonnetje te zetten. En sinds het ontstaan van deze feestdag in Nederland – bijna 100 jaar geleden – spelen bloemen daarin de hoofdrol. Binnen het brede, kleurrijke aanbod van Nederlandse snijbloemen ontpopt de gerbera zich meer en meer tot veelzijdige ‘blijmaker’. “De gerbera zorgt voor vrolijkheid en tovert gegarandeerd een glimlach op het gezicht van elke moeder die daarmee wordt verrast”, verzekert Iris van Santen van gerberaspecialist Holstein Flowers.

Een blik op de website van het teeltbedrijf uit De Lier zal menig bloemenliefhebber verrassen: een enorme variatie aan soorten, kleuren, vormen, grote en kleine bloemen. Gerbera’s die iedereen kent, maar zeker ook variëteiten die de gemiddelde consument niet als gerbera zal herkennen. Komt dat even goed uit; geen moeder is hetzelfde en dat kan ook worden gezegd van het aanbod van gerbera’s.

“Bovendien kun je naar hartenlust variëren”, zegt Iris enthousiast. “Bloemisten vinden de gerbera vaak de kleurmaker in een boeket, voor welke kleur of soort ze ook kiezen.” Maar veelzijdigheid is een ander kenmerk van de bloem. “Een bos met verschillende kleuren, met bolvormige, sprieterige of klassieke vormen, is als geheel zeker ook een prachtig cadeau om je moeder mee te verrassen. En vergeet de kleine vaasjes niet met daarin verschillende gerbera’s. Dat zorgt gelijk voor een vrolijke, zonnige tafel. Daar wordt iedereen blij van en - zoals gezegd - zeker ook elke moeder.”

Exclusieve bloemen
Dat maakt dat het in de eerste weken van mei topdrukte is op elk gerberabedrijf en dus zeker ook bij Holstein Flowers. “Ja, Moederdag is een piekmoment voor ons. Dat geldt ook voor de Franse en Engelse Moederdag. Maar drukke tijden zijn vanwege de hectiek ook hele leuke periodes.”

En ondertussen zijn gespecialiseerde medewerkers van het teeltbedrijf voortdurend bezig met de veredeling van nieuwe soorten. “Dat is een van onze specialiteiten, we zorgen regelmatig voor nieuwe, exclusieve bloemen”, zegt Iris. Dat is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veredeling is een proces van geduld, van ambachtelijk vakmanschap, met soms een aangename verrassing van ‘Moeder Natuur’. “Met een kwastje wordt het stuifmeel overgebracht van de vader- op de moederplant. Daarna volgt een jarenlange periode van testen. Dat geduld wordt wel beloond, want het zorgt voor exclusieve soorten waarmee we onze klanten en de consument keer op keer mee kunnen verbazen.” Wie zich wil laten overtuigen en echt een unieke gerbera op tafel wil zetten, moet bij de bloemist op zoek gaan naar de ‘Smeagol’, een bloem even bijzonder als haar naam.

Duurzaam
Een gerbera zorgt voor dagelijkse vrolijkheid, maar is zeker ook een bloem voor bijzondere gelegenheden. “Van trouwboeketten tot rouwstukken en alles wat daar tussenin zit”, zo specificeert Iris. Het leveren van een breed en uniek aanbod gerbera’s van topkwaliteit, dat is de dagelijkse missie van Holstein Flowers. Maar daarmee ben je er als vooruitstrevend teeltbedrijf nog niet.

Duurzaamheid is een vereiste. Dat zit bij het familiebedrijf al decennialang in het DNA. “We bestrijden plagen met biologische bestrijders; vriendelijke beestjes tegen schadelijke beestjes, we hergebruiken ons water, besparen veel energie – onder andere door het gebruik van LED-lampen en de aanschaf van zonnepanelen. Ja, je kunt wel zeggen dat we op allerlei manieren elke dag bezig zijn met de toekomst. Het zou mooi zijn als mensen met onze gerbera’s ook die boodschap meegeven aan hun moeder, want ook dat verdient zeker een glimlach”, zo besluit Iris.

Roger Abbenhuijs

Wat groeit er in de kas? Zachtfruit

In de Nederlandse kassen groeien niet alleen groenten, bloemen en planten, maar ook fruit. Deze teeltsoort wordt zachtfruit of kleinfruit genoemd. Alle kleine vruchten zonder klokhuis of grote pit vallen over het algemeen onder deze soort. Denk…

Varend Corso Westland 2024

Komend weekend vaart het feestelijke bloemencorso vanuit het Westland door Midden-Delfland, Maassluis, Delft en Rijswijk. Op 21, 22 en 23 juni is de parade van boten met prachtige bloemen, planten en heerlijke groenten te bewonderen. Dit jaar een…

Wat je niet wist over Nederlandse rozen

Het is vandaag de dag van de rode roos! Deze dag staat in het teken van rode rozen. Wist je dat Nederlandse rozen jarenlang van dezelfde rozenplant geknipt kunnen worden? De planten waar rozen aan groeien gaan wel acht tot negen jaar mee. Niet alleen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024