De vriendelijke beestjes in de kas bestrijden de schadelijke beestjes

Het is je vast weleens opgevallen dat je op verpakkingen van groenten, fruit, bloemen en planten steeds vaker leuke afbeeldingen ziet van lieveheersbeestjes, hommels of vlinders. De boodschap van de telers is duidelijk; zij willen laten zien dat in hun kassen steeds natuurlijker wordt gewerkt. Hommels voor de noodzake-lijke bestuiving, vriendelijke beestjes die schadelijke insecten bestrijden. Voor alles wat op een biologische manier kan, zijn namelijk geen chemische producten nodig.

Naast de beestjes – in de glastuinbouw biologische bestrijders genoemd – gebruiken telers ook steeds meer natuurlijk producten om hun planten gezond te houden. Die aanpak wordt geïntegreerde gewasbescherming genoemd (in het Engels Integrated Pest Management of IPM).

Paprikabedrijf Kwekerij Overgaag werkt al langere tijd op deze manier. Voor teler Wouter Overgaag is deze manier van werken de toekomst. “We leren nog elk jaar. Het is soms best een uitdaging, want planten blijven natuurlijk natuurproducten.” Voor de bescherming van hun paprika’s gebruikt Overgaag op hun bedrijven in De Lier, Maasland en Honselersdijk (Zuid-Holland) zoveel mogelijk biologische middelen. “Het liefst zetten we beestjes in tegen beestjes. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.”

Sterk leger
Soms is het nodig om in het voorjaar kort een middel te gebruiken om de beestjes de tijd te geven om een ‘populatie’ - een sterke leger - op te bouwen. “Als dat lukt dan kunnen de beestjes de strijd tegen trips en luis - de grootste ‘vijanden’ van onze paprika’s - in de zomer overnemen.” De middelen die telers gebruiken moeten bij voorkeur groene middelen zijn. Dat betekent dat ze niet chemisch, maar van natuurlijke oorsprong zijn. Wouter zou het liefste nog vaker van deze groene middelen inzetten, als aanvulling op de beestjes. “Chemische producten willen en mogen we steeds minder gebruiken. De nieuwe groene oplossingen moeten dan wel sneller beschikbaar zijn. Daar moeten de overheid en industrie voor zorgen”, zo luidt de boodschap van Wouter.

Een middel dat voldoende werkt is niet goed genoeg, zo leert zijn ervaring. Luis en trips krijgen dan namelijk toch voldoende ruimte om uit te groeien tot een plaag. “We moeten alle schadelijke beestje verslaan. Dat is een voortdurende strijd." Toch heeft Wouter er vertrouwen in dit de standaard wordt voor de Nederlandse glastuinbouw. “Wij willen compleet biologisch werken, de toekomst zal leren of dat ook op elk bedrijf en in elk gewas gaat lukken.”

Lees hier meer over geintegreerd telen.

Seizoen 7 Vlog uit de Kas 25 juli van start

Ook deze zomer komen er weer Vlogs uit de Kas. Daarin gaat Daan bij jongeren langs die in en om de kas werken. Dit jaar ontmoet hij niet alleen een scholier, maar bezoekt hij ook iemand die stage loopt op een glastuinbouwbedrijf. En hij loopt een dag…

Wat groeit er in de kas? Zachtfruit

In de Nederlandse kassen groeien niet alleen groenten, bloemen en planten, maar ook fruit. Deze teeltsoort wordt zachtfruit of kleinfruit genoemd. Alle kleine vruchten zonder klokhuis of grote pit vallen over het algemeen onder deze soort. Denk…

Varend Corso Westland 2024

Komend weekend vaart het feestelijke bloemencorso vanuit het Westland door Midden-Delfland, Maassluis, Delft en Rijswijk. Op 21, 22 en 23 juni is de parade van boten met prachtige bloemen, planten en heerlijke groenten te bewonderen. Dit jaar een…

Wat je niet wist over Nederlandse rozen

Het is vandaag de dag van de rode roos! Deze dag staat in het teken van rode rozen. Wist je dat Nederlandse rozen jarenlang van dezelfde rozenplant geknipt kunnen worden? De planten waar rozen aan groeien gaan wel acht tot negen jaar mee. Niet alleen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024