De vriendelijke beestjes in de kas bestrijden de schadelijke beestjes

Het is je vast weleens opgevallen dat je op verpakkingen van groenten, fruit, bloemen en planten steeds vaker leuke afbeeldingen ziet van lieveheersbeestjes, hommels of vlinders. De boodschap van de telers is duidelijk; zij willen laten zien dat in hun kassen steeds natuurlijker wordt gewerkt. Hommels voor de noodzake-lijke bestuiving, vriendelijke beestjes die schadelijke insecten bestrijden. Voor alles wat op een biologische manier kan, zijn namelijk geen chemische producten nodig.

Naast de beestjes – in de glastuinbouw biologische bestrijders genoemd – gebruiken telers ook steeds meer natuurlijk producten om hun planten gezond te houden. Die aanpak wordt geïntegreerde gewasbescherming genoemd (in het Engels Integrated Pest Management of IPM).

Paprikabedrijf Kwekerij Overgaag werkt al langere tijd op deze manier. Voor teler Wouter Overgaag is deze manier van werken de toekomst. “We leren nog elk jaar. Het is soms best een uitdaging, want planten blijven natuurlijk natuurproducten.” Voor de bescherming van hun paprika’s gebruikt Overgaag op hun bedrijven in De Lier, Maasland en Honselersdijk (Zuid-Holland) zoveel mogelijk biologische middelen. “Het liefst zetten we beestjes in tegen beestjes. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.”

Sterk leger
Soms is het nodig om in het voorjaar kort een middel te gebruiken om de beestjes de tijd te geven om een ‘populatie’ - een sterke leger - op te bouwen. “Als dat lukt dan kunnen de beestjes de strijd tegen trips en luis - de grootste ‘vijanden’ van onze paprika’s - in de zomer overnemen.” De middelen die telers gebruiken moeten bij voorkeur groene middelen zijn. Dat betekent dat ze niet chemisch, maar van natuurlijke oorsprong zijn. Wouter zou het liefste nog vaker van deze groene middelen inzetten, als aanvulling op de beestjes. “Chemische producten willen en mogen we steeds minder gebruiken. De nieuwe groene oplossingen moeten dan wel sneller beschikbaar zijn. Daar moeten de overheid en industrie voor zorgen”, zo luidt de boodschap van Wouter.

Een middel dat voldoende werkt is niet goed genoeg, zo leert zijn ervaring. Luis en trips krijgen dan namelijk toch voldoende ruimte om uit te groeien tot een plaag. “We moeten alle schadelijke beestje verslaan. Dat is een voortdurende strijd." Toch heeft Wouter er vertrouwen in dit de standaard wordt voor de Nederlandse glastuinbouw. “Wij willen compleet biologisch werken, de toekomst zal leren of dat ook op elk bedrijf en in elk gewas gaat lukken.”

Lees hier meer over geintegreerd telen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024