Reststromen celosia’s bij Ammerlaan-Sosef gebruikt voor bio-kleurstof, herbicide en in cosmetica

“Het is een jaar of 8 geleden min of meer ontstaan tijdens de voorbereidingen een beursstand van ons merk ‘Deep Purple'", vertelt Jeffrey Ammerlaan van Ammerlaan-Sosef uit Honselersdijk. "Een vriend van mij is patissier en ik vroeg me af of de prachtige paarse kleur van onze celosia’s ook gebruikt zou kunnen worden in zijn vakgebied. Dan ga je brainstormen en speuren op Google. Onder andere met als resultaat dat de plant afkomstig is van een eetbare familie. Dat biedt perspectief."

"Na een bezoek van mij aan Dutch Design Week in Eindhoven was ik extra benieuwd naar de mogelijkheden om van reststromen waardevolle grondstoffen te maken. De intense paarse kleurstof, die soms uit een afvalcontainer liep, was daarbij de voornaamste katalysator. Er liggen geen economische motieven aan ten grondslag. Natuurlijk is het leuk dat je kunt besparen op je afvalkosten, maar het geeft veel meer voldoening als een andere ondernemer wat kan met jouw reststromen. Als daar uiteindelijk een verdienmodel uitrolt, dan is dat uiteraard een welkom resultaat.”

Tal van mogelijkheden met de reststromen
“Het belangrijkste resultaat van onze circulaire inventarisatie is feitelijk een uitgebreid rapport over de mogelijkheden. De basis daarvoor is al eind 2019 gelegd, we hebben daarmee een voorsprong in kennis. Er ligt een mooie en heldere analyse, met soms verrassende resultaten. Onze reststromen kunnen worden gebruikt als bio-kleurstof, als herbicide, maar ook in cosmetica. Het gewas heeft bovendien een medicinale werking. Overigens is extract van onze celosia’s aan het begin van de coronapandemie al gebruikt als kleurstof voor een desinfectiemiddel. Belangrijk voordeel is dat wij een regelmatige hoeveelheid groen restproduct hebben. Om te voorkomen dat de plant een kerstboomvorm krijgt, wordt de top van de plant er door vaardige medewerkers namelijk handmatig uitgehaald. Dat zorgt dertig weken per jaar voor tachtigduizend stekjes per week.”

Wat nu?
“Het vooronderzoek is gedaan. De weg is nu vrij om dieper op de materie in te gaan en de volgende stap te zetten. We hebben inzicht in het proces, in de kosten, de mogelijkheden en de meerwaarde. Het is mooi om te brainstormen over de mogelijkheden. Nadenken vanuit creativiteit en breder kijken dan alleen het leveren van kleurrijke potplanten van topkwaliteit. Dat doen we niet alleen vanuit Ammerlaan-Sosef, maar ook in samenwerking met onze kwekersorganisatie Decorum. Dat gaat zeker mooie producten opleveren. Circulair denken en doen is zeker een meerwaarde voor ons topmerk ‘Deep Purple’.”

In het voorjaar van 2020 werd op initiatief van VARTA en Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) een verkenning uitgevoerd naar achttien hoogwaardige alternatieven voor bloemen. De natuurlijke kleurstof van Ammerlaan-Sosef is een voorbeeld van de verwerking van reststromen uit de tuinbouw en akkerbouw tot nieuwe producten.

Roger Abbenhuijs

Anna (11) en haar droombaan: plantenkweker

De 11-jarige Anna weet al wat ze later het liefst wil worden: plantenkweker! In een aflevering van de YouTube-serie ‘Later als ik groot ben’ gaat ze voor een dag aan de slag als plantenweker bij VDE Plant in Woudbrugge. Anna leert onder andere over…

Wat groeit er in de kas? Glasgroenten

Door de juiste hoeveelheid licht, water en warmte in de kas, kunnen in de Nederlandse kassen allerlei gezonde groenten groeien. Groenten die in de kas groeien worden ook wel glasgroenten genoemd. De meest geteelde groenten in de Nederlandse kassen…

Duurzame warmte uit de kas

Telers leveren een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de samenleving. Zo kan de warmte uit de kas die wordt gebruikt om de planten te laten groeien ook gebruikt worden voor het verwarmen van huizen, scholen of sporthallen. De warmte in…

Glastuinbouw Nederland - © 2024