Maak kennis met ... Mariusz

Naam: Mariusz Sasinowski

Komt uit: Polen

Hoe lang in Nederland: 7 jaar (3 maanden per jaar seizoenswerk)

Werkgever: Blueberries Grathem BV

Huidige functie: Teamleider plukseizoen

Opleiding in Polen: Hoger onderwijs (verzekeringsagent)

Ruwe bolster blanke pit, dat is hoe je Mariusz goed kunt omschrijven. Elke jaar komt hij drie maanden naar Nederland om seizoenswerk te doen bij Blueberries Grathem. Dat doet hij al zeven jaar op rij. Hij spreekt (nog) geen woord Nederlands of Engels maar zijn kwaliteiten vielen op, wat resulteerde in een functie van teamleider tijdens het plukseizoen.

Ondanks zijn goede opleiding en baan bij de bank in Polen besloot hij na een tijdje in Duitsland gewerkt te hebben seizoenwerk in Nederland te komen doen. “De verdiensten in Nederland zijn zoveel beter dan in Polen. Maar dat niet alleen, gaandeweg ontdekte ik ook dat Nederland een heel open en vriendelijk land is. Er is een grote diversiteit van culturen en daardoor een grotere tolerantie in het ‘anders-zijn’.”

Tussen de bessen
Via vrienden kwam hij in contact met Blueberries Grathem. “Het is echt de fijnste plek waar ik ooit gewerkt heb”, zegt hij. “En ik heb op veel plaatsen in het buitenland gewerkt. De sfeer in dit bedrijf is vriendelijk. Alle problemen en opmerkingen die worden gemeld, blijven niet onbeantwoord. Ze proberen elk probleem altijd samen op te lossen.”

Dat de salarissen altijd correct en op tijd uitbetaald worden, noemt hij als een ander pluspunt. “Bij andere bedrijven is dat vaak een probleem, is mijn ervaring. Mijn baas helpt zelfs medewerkers belangeloos bij het invullen van alle officiële formaliteiten, al dan niet werkgerelateerd.”

Zijn rol binnen de organisatie bleef niet onopgemerkt. Mariusz vervult sinds afgelopen jaar daarom de rol van teamleider en heeft er administratieve taken bij gekregen. Een rol die hij met succes uitvoert. Zijn leergierigheid en secure aard dragen bij aan het maken van mooie stappen binnen de organisatie.

Verborgen talenten
Ondanks de taalbarrière vonden Mariusz en de Nederlandse medewerkers op kantoor een manier om te communiceren via een vertaalapp en per e-mail.

Zij zeggen: “Door per mail te gaan communiceren leerden we Mariusz nog beter kennen. Mariusz heeft de capaciteit om een goede verbinder in de groep te zijn en heeft een goede visie op processen. Hij heeft ons enorm geholpen met de werving van nieuwe medewerkers en het leggen van contacten.”

Zijn leergierigheid en nauwkeurigheid dragen bij aan het maken van mooie stappen binnen de organisatie. “Het is mooi om te zien hoe hij bij het uitvoeren van zijn werk áltijd het bedrijfsbelang voor ogen heeft en met goede ideeën en verbetersuggesties komt”, aldus Eric Criens, eigenaar Blueberries Grathem.

Afgelopen jaar is Mariusz betrokken geweest bij het opstellen van een cursus over gezond en veilig werken. Vervolgens heeft Mariusz zijn kennis daarover gedeeld, door aan alle nieuwe Poolse medewerkers een korte cursus te geven met een uitleg over de regels aangaande veiligheid, hygiëne en milieubewustzijn. Een taak die hij in zijn rol heel serieus neemt, is het correct uitvoeren van het arbeidsreglement door zijn teamleden. Om deze taak verder uit te kunnen breiden, gaat hij binnenkort in Polen op eigen initiatief zijn EHBO-diploma behalen.

Dat Mariusz een betrokken werknemer is die vooruitdenkt, blijkt wel uit het proactieve voorstel om een goede plukinstructie te maken voor nieuwe collega’s. Eric zegt: “We kregen het advies van het team om een goede instructie te maken over hoe ze moeten plukken. Mariusz denkt dan meteen mee. Tijdens de laatste plukdag maakte hij bijvoorbeeld filmpjes en foto’s die ik kan gebruiken om de instructie klaar te hebben voor volgend seizoen.”

Marius geeft aan: “Als ik iets zie wat de gezondheid en veiligheid op de werkvloer kan beïnvloeden, kaart het ik het direct aan. En gelukkig wordt het ook meteen opgepakt.”

Taalbarrière
Mariusz werkte vooral samen met andere Poolse mensen én zijn baas spreekt ook Pools. Hierdoor was het niet kennen van de Nederlandse of Engelse taal een minder grote barrière. In zijn nieuwe rol heeft hij meer te maken met collega’s uit andere landen.

“Persoonlijk stoort mij die taalbarrière.” zegt Mariusz. “Daarom ben ik nu begonnen met een cursus Engels, zodat ik daarin kan communiceren. Daarna wil ik Nederlands gaan leren. Omdat er steeds minder Poolse mensen naar Nederland komen, maar meer collega’s uit bijvoorbeeld Roemenië, is de Engelse taal ook belangrijk om met hen te kunnen communiceren.”

Hij geeft aan dat hij vanuit het bedrijf gestimuleerd wordt om de taal te leren. Hij krijgt nuttig advies en alle mogelijke hulp daarbij.

De toekomst
“Ik ben erg blij met mijn werkgever. Daarom kom ik hier al zoveel jaren terug, ondanks dat er veel andere plaatsen zijn waar ik het zou kunnen proberen.” Voor de langere termijn is het zijn droom om na zijn pensioen de wereld rond te kunnen reizen. “Ik hou van mijn werk en ik hoop dat ik me er langer in kan bewijzen. Ik ben blij dat ik een goede werkgever heb gevonden en een baan waar ik elk jaar graag kom.”

Tips van Mariusz

  • Verdiep je in de werkgever waar je gaat werken én je accommodatievoorwaarden.
  • Controleer de geldigheid van je ID-kaart of paspoort voor vertrek.
  • Het is een goed idee om wat contant geld bij je te hebben om mee te beginnen. Als financiële garantie in het geval dat de werkgever een fraudeur blijkt te zijn. Wees waakzaam en voorzichtig met niet-geverifieerde aanbiedingen.
  • Leer je talen: zorg dat je in elk geval wat Engels spreekt, dat maakt het wel makkelijker.
Glastuinbouw Nederland - © 2024