Maak kennis met ... Robert

Naam: Robert Makowski

Komt uit: Polen

Hoe lang in Nederland: 14 jaar (waarvan 8 jaar permanent)

Werkgever: Blueberries Grathem -  Eric Criens (eigenaar)

Huidige functie: Voorman

Opleiding in Polen: Meubelmaker/restaurateur

Robert kwam veertien jaar geleden met zijn vrouw naar Nederland. Via de asperges kwamen ze terecht bij de blauwe bessen. Zijn vrouw heeft inmiddels een vaste aanstelling bij een andere organisatie, maar Robert is nog steeds trouw aan de blauwe bessen!

Toen Robert en zijn vrouw begonnen in Nederland via het uitzendbureau moesten ze hun kinderen in Polen bij opa en oma achterlaten. De eerste zes jaar kwamen ze alleen in het seizoen naar Nederland en in 2013 kwamen ze beiden definitief in Nederland wonen. Met heel hard werken en loyaliteit hebben ze een mooi leven in Nederland opgebouwd. Hun beide kinderen zijn hier opgegroeid en zijn hier naar school gegaan. Vorig jaar kochten Robert en zijn vrouw hun eigen huis in Nederland.

Handwerk
Omdat in Polen geen werk was kwamen ze naar Nederland. In Polen was Robert meubelmaker/restaurateur. Een opleiding waar weinig werk in te vinden was. Robert: “Ook al ben ik nu geen meubelmaker, ik werk nog steeds met mijn handen. Daar houd ik van.” Eric zegt: “Robert is een harde werker. Hij is heel betrouwbaar, handig en kent inmiddels het hele teeltproces. Hij is echt een aanwinst voor Blueberries Grathem. Hij staat altijd klaar en heeft hart voor de zaak”

Bij Blueberries Grathem is Robert voorman. Hij werkt het hele jaar bij deze seizoensteler, onlangs behaalde hij ook zijn spuitlicentie. Door de corona-maatregelen konden de lessen op dat moment niet fysiek plaatsvinden. Alle lessen zijn digitaal door Robert gevolgd. Dit werkte prima en had als voordeel dat er geen lange reisafstand was naar de cursuslocatie. Eric: “Robert is allround inzetbaar. Omdat hij de hele teelt kent kan hij heel veel voorkomende zaken oppakken. Hij kan anderen daar ook goed in meenemen en opleiden tijdens het seizoen.”

Piekseizoen
In het seizoen krijgt ook Robert ook te maken met veel extra collega’s uit verschillende landen. Om goed te kunnen communiceren gebruikt hij Google Translate. Robert: “Als er een conflict op de werkvloer is, is praten altijd de oplossing. We bespreken het probleem en kijken hoe we het op kunnen lossen. Ook denken we goed na over wie op welke plek werkt.”

Omdat blauwe bessen een piekseizoen kent, is het team slecht tien weken per jaar compleet. De rest van het jaar runnen ze het bedrijf met een kleiner team. Gemiddeld komt 70% van de collega’s elk jaar terug in het seizoen. Robert: “We onderhouden via Facebook contact met de collega’s. Zo blijven ze op de hoogte van alles in Nederland en het bedrijf. Ze kunnen zich bijvoorbeeld in januari of februari aanmelden voor het nieuwe plukseizoen. Dat laten we dan ook via Facebook weten. Deze manier werkt gelukkig goed, zo hoeven we niet elk seizoen alleen maar nieuwe mensen in te werken. ”

“Als collega’s naar Nederland komen bellen we van tevoren met iedereen. We geven ze informatie over wat ze mee moeten nemen en hoe het werkt in Nederland. Ze hebben dan ook de gelegenheid om vragen te stellen. Eenmaal hier krijgen ze natuurlijk een instructie veilig werken. Zo gaat iedereen met dezelfde informatie van start.” aldus Robert.

Dankbaar
Het valt Robert op dat in Nederland dingen makkelijker gaan dan in zijn thuisland. Dat vindt hij prettig. Ook zegt hij: “Nederlandse mensen zijn heel vriendelijk. Daardoor voel je je hier snel thuis en welkom.”

Hij is heel loyaal aan zijn werkgever. Dat typeert ook zijn persoonlijkheid. Hij zegt ook: “Het bevalt mij goed bij Blueberries Grathem. Hier heb ik alles bereikt en opgebouwd!” Hij is trots op wat hij en zijn vrouw samen bereikt hebben de afgelopen jaren. Naast hun werk hebben ze de kinderen tweetalig opgevoed, een huis gekocht en een leven in Nederland opgebouwd. Daar is Robert heel dankbaar voor.

Robert: “Ik mis in Nederland vooral de Poolse winkel én natuurlijk mijn zoon. Hij is teruggegaan, hij miste Polen. Voor hem zijn de carrièrekansen daar gelukkig inmiddels wel heel goed.”

Tip van Robert

  • Onderzoek voordat je naar Nederland komt of het uitzendbureau betrouwbaar is. 
Glastuinbouw Nederland - © 2024