Hoe krijgen planten in de kas nu eigenlijk water?

Water is de laatste jaren wellicht een van de meest besproken onderwerpen tijdens de Nederlandse zomers. Groot gebrek aan water tijdens de hete, droge zomers die de afgelopen jaren regelmatig voorkomen, of een overvloed aan regen tijdens de zomer van 2023. In de glastuinbouw is water in alle jaargetijden een punt van aandacht. Hoe krijgen planten in de kas eigenlijk water? Het antwoord op die vraag is nu te lezen op de publieke website van Glastuinbouw Nederland.

Planten hebben water nodig om te groeien. Het ene gewas meer dan het andere. Voor elke plant geldt sowieso: niet te veel water, maar ook zeker niet te weinig. Voor elke teelt geldt dat telers zo zuinig mogelijk omgaan met hun gietwater en meststoffen. Om te bepalen hoeveel water een teler moet geven en hoe vaak gebruiken glastuinbouwbedrijven geavanceerde computers. Die zorgen er ook voor dat het water de juiste hoeveelheid voedingsstoffen bevat. Er zijn verschillende manieren om de planten in de kas water te geven: via druppelaars, door beregening of een eb- en vloedsysteem. Welk systeem het beste is, hangt af van de manier waarop de planten groeien.

Lees hier meer over de verschillende watergiftsystemen in de kas.

Roger Abbenhuijs

Wat groeit er in de kas? Potplanten

Wist je dat de planten bij jou thuis en in de tuin gewoon uit de kas komen? In de Nederlandse kassen worden heel veel verschillende potplanten geteeld. De naam zegt het eigenlijk al: deze planten worden geteeld in potten. Er zijn verschillende…

Bezoek Keukenhof 2024

Sinds vorige week is de Keukenhof geopend. Je kunt het fleurige park dit jaar bezoeken tot en met zondag 12 mei. Keukenhof bestaat dit jaar ook nog eens 75 jaar: een extra reden om eens een bezoek te brengen!

Glastuinbouw Nederland - © 2024